Cikkek listázása

Görög katolikus püspökszentelés Hajdúdorogon

Nyájával legyen evangéliumi só

Szerző: MK

Június 30-án,
a tizenkét apostol ünnepén Keresztes Szilárd püspök Ján Babjak és Milan Šašik püspökökkel felszentelte Kocsis Péter Fülöpöt, a Hajdúdorogi Egyházmegye új főpásztorát.
Az ünnepi liturgián részt vett Leonardo Sandri bíboros,
a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa, Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, a környező országok püspökei és érsekei,
az egyházmegye közel 250 papja és mintegy 2000 hívő.
A liturgia elején felolvasták XVI. Benedek bulláját, amelyben Kocsis Fülöpöt a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspökévé és az üresedésben levő Miskolci Apostoli Exarchátus apostoli kormányzójává nevezte ki.

Ezt követően Keresztes Szilárd köszöntötte a jelenlévő egyházi vezetőket, a társszentelő püspököket, a papságot és a híveket.

Az ünnepi szent liturgia kezdetén a szentelendő püspök elmondta a hitvallást. Az evangélium előtt, a püspökszentelés kezdetén a két társszentelő püspök kézen fogva háromszor körbevezette a szentelendőt az oltár körül, aki megcsókolta annak négy sarkát. A szentelő püspök ekkor átadta neki a pásztorbotot, a jó pásztor szimbólumát. A szentelés során a szentelő püspök sorban felmutatta, majd átadta a szakkoszt, az omofort, a panagiát és a koronát, amelyeket az új püspök magára vett.

A szakkosz a püspök „öltönye”, azt a ruhát jelképezi, amelyet Jézus Krisztus szenvedése alatt magán viselt. Az omofor a latin palliumhoz hasonló formájú főpapi ruhadarab, elöl, illetve hátul kör alakban átvetve a vállon, annak jelképeként, hogy a Jó Pásztor a vállán hozta vissza az elveszett bárányt. A panagia pedig az Istenszülő-ikon, amelyet a keleti püspökök viselnek nyakukban, a latinoknál szokásos kereszt helyett. Az utolsó főpapi ruhadarab, amelyet az új püspök magára öltött: a korona, az üdvösség sisakja, amely a kormányzói hatalom és a gonoszon aratott győzelem jelképe. A püspök öltözékének része a hüpogonátion is, a lélek kardja. A püspök nemcsak atya és nevelő, hanem bíró is. Hogy lelki módon tudjon vágni és büntetni, felövezik egy kard jelképével.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>