Cikkek listázása

Hagyományteremtő találkozó Püspökszentlászlón

Ministránsbúcsú meseszép környezetben

Szerző: Fazekas Orsolya

Fotó: Fazekas Orsolya

Hagyományteremtő céllal indult el idén első alkalommal a püspökszentlászlói ministránsbúcsú Szent László napján. A Pécsi Püspökség által szervezett rendezvény célja az volt, hogy összegyűjtse, egymással megismertesse az oltár mellett szolgálókat, és ezáltal is segítse őket hitük elmélyítésében, szolgálatkészségük megtartásában.
Szentmisével kezdtük a napot, amelynek főcelebránsa Mayer Mihály megyés püspök úr volt. Ezt követően az egész arborétum területén átívelő akadálypályát kellett bejárniuk a ministránsoknak, ahol különböző témakörökben várták őket a megmérettetések. Volt több természetvédelmi állomás, a hittan és az egyháztörténet ismereteit firtató, valamint ügyességi megpróbáltatás. Közel kilencven diák vett részt a búcsúnapon hitoktatóival, papjaival. A csodálatos környezet, a jó hangulat, a közösségi szellem egy kellemes, élményekkel teli nappal ajándékozta meg a résztvevőket.

A búcsúnapnak helyt adó Püspökszentlászló település középkori magyar falu, mely a török hódoltság alatt elnéptelenedett, és csak az 1750-es évektől betelepülő német családoknak köszönheti létét. Ma közigazgatásilag nem önálló település, Hosszúhetényhez tartozik.

A szájhagyomány szerint Szent László királyunk nagyon szeretett a környéken vadászni. Egyik vadászata alatt nagy vihar kerekedett, ami elől egy barlangban keresett menedéket. A barlang helyén később az itt lakó remetéknek egy templomot épített. Egy 1720-as feljegyzés szerint valóban állt itt egy ősi templomrom Szent László tiszteletére és egy fából épült remetelak is.

A falu végén található püspökszentlászlói kastély a Pécsi Püspökség tulajdona. 1797-ben Eszterházy Pál László pécsi püspök építtette. Az egykori püspöki nyaralóban tartották házi őrizetben Mindszenty Józsefet 1955. július 17. és november 1. között. Később itt volt rab Grősz József érsek is.

A csodálatos építményt hatalmas, ápolt arborétum veszi körül, mely igazi kincseket rejt. Ezt Eszterházy Pál László alapította, és utódja, Hetyei Sámuel (a közeli Hetyei-forrás névadója) fejlesztette tovább: összesen 84 féle különleges fa és bokor népesíti be, amelyek a világ minden részéről érkeztek ide. A 20. század elején Zichy Gyula pécsi püspök az arborétum mellett vadasparkot is létesített dél-európai dámszarvasokkal, ezeket azonban az első világháború után elpusztították a megszálló katonák.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>