Cikkek listázása

Az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának üzenete

Az idegenforgalom és a klímaváltozás kihívásai

Szerző: VR

Fotó: Vida József

A vatikáni dikasztérium közzé tette a szeptember 27-én esedékes idegenforgalmi világnapra szóló üzenetét, amely fontos magyar vonatkozású utalással kezdődik. Az első mondatban ezt olvashatjuk: „Vatikánváros az első szuverén széndioxidmentes állam, mivel 2007-ben erdőt telepített magyar területen”. Ez a terv, amelynek célja, hogy újjáteremtse a növényvilágot, jelentős ökológiai elkötelezettségre vall a Katolikus Egyház részéről, amely a legmagasabb vezetői szinten jut kifejezésre.

A Szentszék rendkívül fontosnak tartja a környezetvédelem problémáját, bizonyítja ezt az is, hogy hamarosan napelemes fényelektromos berendezés elégíti majd ki Vatikánváros napi energiaszükségletének jelentős részét. Két konkrét példáról van szó, amely arra késztet, hogy elgondolkozzunk a környezet jövőjéről – olvassuk az üzenetben. A Pápai Tanács utal földünk klimatikus változásaira, az erdőtlenítésre, bolygónk felmelegedésének jelenségére.

Renato Martino bíboros, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke a felelősség etikájának elmélyítésére buzdít, megállapítva, hogy a turisták nagy mértékben hozzájárulhatnak környezetünk megóvásához. Arra kaptak meghívást, hogy elmélyítsék felelősségüket az egész földre kiterjedő klímaváltozás súlyos problémáját illetően. „Útelágazáshoz érkeztünk – állapítja meg üzenetében Martino bíboros. – Előttünk áll a jó és a rossz közmondásszerű útja, mint ahogy ezt a Biblia tanítja”. Ennek ellenére még az ökológiailag fejlett nemzetek részéről is késlekedés tapasztalható a döntéshozatal terén. Vonakodnak például ratifikálni olyan nemzetközi jegyzőkönyveket, amelyek a környezet megóvására és a széndioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkoznak.

A turistákat beleértve mindenkinek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy összehangolt akciókkal törekedjenek földünk megóvására. Az idegenforgalomban használatos légi, vízi és szárazföldi közlekedési eszközök szennyező hajtóanyagokkal működnek, a turistákat befogadó szállodákban a légkondicionáló berendezések tetemes káros gázt bocsátanak ki. El kell tehát döntenünk, hogy mint turisták környezetbarátként viselkedünk-e vagy sem – írja Martino bíboros.

Tanácsai között szerepel, hogy válasszunk olyan szállodákat, amelyek természeti környezetben helyezkednek el, vigyünk kevesebb csomagot, hogy a bennünket szállító közlekedési eszközök kisebb mennyiségű széndioxidot bocsássanak ki, megfelelő módon kezeljük a hulladékokat, fogyasszunk „ökologikus” ételeket, ültessünk fákat, hogy semlegesítsük utazásaink környezetszennyező hatását. Talán nem mindenki fogadja el ezeket a javaslatokat, de az a fontos, hogy gátat vessünk a szédületes iramú haladásnak, menekülve a mindenáron való birtoklási és fogyasztási kényszer elöl – írja üzenetben Martino bíboros. Így kifejlődhet egy felelős idegenforgalmi kultúra, amely válaszol a klímaváltozás kihívásaira.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>