Cikkek listázása

A kormány nemzetközi szerződést sértett

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette

Szerző: B.L.

A taláros testület június 30-án hozott határozata a közoktatásról szóló LXXIX. törvény 118. (4) bekezdésének egy részét megsemmisítette, így egyértelmű lett, hogy az egyházi iskolák finanszírozásának törvényi garanciái hiányoznak, mely egyben jogértelmezési problémákat is felvet. Az Alkotmánybíróság döntése értelmében alkotmányellenes a közoktatási törvény azon rendelkezése, amely a Vatikáni szerződéssel ellentétesen állapította meg az egyházi iskolák normatív finanszírozásának mértékét. Ezt azután jelentették be, hogy megvizsgálták Semjén Zsolt, Salamon László, Balsai István, valamint a KDNP és a Fidesz képviselőinek beadványát. A négy történelmi egyház üdvözölte az Alkotmánybíróság határozatát.
A Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között 1997. június 20-án létrejött megállapodás – a Vatikáni Szerződés – előírása szerint a Magyar Katolikus Egyház által fenntartott közoktatási intézményeket ugyanolyan szintű pénzügyi támogatás illeti meg, mint a hasonló intézményeket működtető állami és önkormányzati iskolákat – hiszen ugyanazt a feladatot látják el. A többi történelmi egyház e példa alapján kötötte meg – ugyanilyen tartalommal – a megállapodást a Magyar Köztársasággal, ezért valamennyi egyházi fenntartású közoktatási intézmény finanszírozására azonos szabályok vonatkoznak.

Az előző években az egyházi iskolák nem részesültek teljes körűen az önkormányzatoknak megállapított normatívákból és egyéb támogatásokból. (Egyéb támogatásként kapták például az önkormányzatok az egyszeri és tartós bérkiegészítést.) Az egyházi fenntartású iskolák működőképességük biztosítása érdekében a pedagógus- és az egyéb alkalmazotti létszám csökkentésére kényszerültek. A 2004. és a 2005. évi béremelés hatása ismét létszámleépítésre, valamint a dolgozóknak adható adómentes juttatások megvonására kényszerítette az egyházi fenntartókat.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>