Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

300

Frank Miller különleges grafikai világú, költőien tömör, ugyanakkor nyers prózájú képregényei alapján a két évvel ezelőtti Sin City után újabb filmváltozat készült; a nagyvárosi bűnözők világa után ezúttal a thermopülai csata történetét láthatjuk megelevenedni a képregények látványvilágát idéző, ugyanakkor hatásban rá is erősítő filmben. Leónidasz spártai király 300 katonája egy sziklahasadékban feltartóztatja Xerxész perzsa uralkodó elsöprő túlerejű, hódító seregét. Noha sok részlet tekintetében tetten érhető a szigorú történelmi hűség, a képregény sokkal inkább valami lenyűgöző látomásként értelmezhető, amelynek hatását a film is sikeresen adja vissza a maga eszközeivel, így a legújabb történelmi akciófilmek között a 300-nak sikerült legjobban megidéznie a mítoszok árulásról és hősiességről szóló világát.

Rocky Balboa

A nyolcvanas években abbahagyott sorozat hőse, a philadelphiai olasz bokszoló tér vissza a filmvászonra és a ring dicsőségébe Sylvester Stallone filmjében, aki nemcsak a főszerepet alakítja, de írója és rendezője is a filmnek – mint már nem először a szériában. A hatvanéves sztár nem kerget illúziókat, figurájának korát, gyengéit nem takargatva beszél az élet nagy dolgairól. Rocky még egyszer visszatér a ringbe, hogy megmutassa, mire képes, és hogy leckét adjon az új generációnak, mi fán terem a küzdés. Egyszerű a tanulság, mint ahogyan Rocky, a már olasz kisvendéglőt üzemeltető egykori ökölvívó is egyszerű ember, de annyira őszinte a film előadásmódja, hogy nem lehet nem jó szívvel nézni.

Fôfônök (Direktoren for det hele)

Amerika-trilógiájának első két darabja, a Dogville és a Manderlay után Lars von Trier visszatért hazájába, ahol ismét megmutatja, bűzlik valami. Vígjátékának példázata ugyan Dániában játszódik, de társadalmi mondanivalója egyetemes érvényű. Főhőse a színész Kristoffer, aki pénzért elvállalja, hogy eljátssza egy cég nemlétező tulajdonosát. A trükk lényege, hogy a valódi főnök kollégáit megkerülve eladhassa a céget egy izlandi befektetőnek. Kristoffer hibátlanul alakít, csak annyi hiba csúszik a számításba, hogy kezdi megkedvelni hajbókoló munkatársait. Mint minden filmjében, a rendező itt is eljátszik a szokatlan képi beállításokkal, a lényeg azonban, hogy filmje a munkahelyi képmutatást leleplező vígjátékként is kiválóan működik.

Az utolsó skót király (The Last King of Scotland)

Valós események és Giles Foden azonos című regénye szolgáltatták az alapot Kevin MacDonald filmjéhez, amely a kegyetlen ugandai diktátor, Idi Amin hetvenes évekbeli országlásáról fest megdöbbentő képet a személyi doktorként alkalmazott skót orvos, Nicholas Garrigan szemszögéből. Amin szerepében Forest Whitaker egyszerre mutatja be a diktátor vonzerejét és előtörő brutalitásának iszonyatát minden együgyűségével és nagyravágyásával együtt – méltán jutalmazták alakítását Oscar-díjjal. Az ifjú orvos szerepében a valóban skót James McAvoyt láthatjuk, az ő figurája a bűnbeesés különösen veszélyes változataira szolgáltat példákat a hatalommal való flörtöléstől a diktátor egyik mellőzött feleségének elcsábításáig.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>