Cikkek listázása

Előadássorozat házasságra készülő fiataloknak

Egy új család születése

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Vida József

Házasságra készülő keresztény fiatalok számára előadássorozatot szervezett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Lelkipásztori Intézet és a Katolikus Családtervezési Tanácsadó. 2005 októberétől 2006 májusáig kéthetenként a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a fiatalok segítséget kaphatnak a jobb önismeret eléréséhez és szempontokat a párválasztáshoz, a családi élethez. Magazinunk hasábjain nyomon követjük az előadássorozatot, hogy ezzel is segítsünk a fiatalokat életük talán legfontosabb lépésében.
A jegyesség és az esküvő szépségeiről és titkairól tartotta előadását Ecseri Miklós és felesége, Surján Zsófia. A várakozás boldog időszakáról, illetve a szertartásról két fiatal pár is megosztotta tapasztalatát, élményeit, kiegészítve a Sapientián elhangzottakat.

Miklós egy, az interneten olvasható véleménynyel vezette be a témát: „ma már semmi jelentősége az eljegyzésnek és az esküvőnek. Anélkül is szeretjük egymást, és az egész úgyis csak pénzkérdés.” Valóban sokan vannak, akik a házasságot polgári csökevénynek, a jegyességet pedig egy technikai időszaknak tartják. Ám ha a kapcsolat valódi elkötelezettségen alapszik, és a házasságot szentségként élik meg a fiatalok, különleges időszakká válik a jegyesség. „Örökre egymásnak akarjuk ajándékozni életünket. Először ezt csak egymásnak valljuk meg, de azután az egész világ előtt is. Ekkor jön el az ideje a közös életre való felkészülésnek – ez a jegyesség” – mutatott rá Miklós. „Ebben az időszakban sokféle élethelyzetben látjuk egymást – tette hozzá Zsófia. – Addig külön a találkozásra szánt, elzárt időt töltöttünk egymással, de a jegyességben bekapcsolódunk a másik mindennapjaiba. Ez egy teljesen új szituáció. A kapcsolatban minden döntés új távlatot nyit, kicsit mindig ismeretlen oldaláról ismerjük meg a másikat. A házasságról való döntés is egy ilyen új perspektívát nyit.”

Természetesen nem csak boldog pillanatok várnak a jegyességben a fiatalokra, hiszen ekkor ismerik meg egymást teljesen – a másik rossz tulajdonságait is. „Ahogy kimondjuk, hogy házasságot akarunk kötni, le kell vetni az álarcokat – hangsúlyozta Zsófia. – A jegyesség a tökéletes megnyílás időszaka.”

Ugyanakkor máshogyan, más attitűddel látjuk ekkor a párunkat. Sokaknak az eljegyzés biztonságérzetet ad, másokban a felelősségérzetet erősíti. „A jegyességben máshogyan integrálódnak a döntések, amelyeket hozunk, hiszen már a kettőnk életét éljük, nem csak a sajátunkat – magyarázta Anna, aki idén nyáron köt házasságot. – De másként, befogadóbban viszonyulunk a párunkhoz is, hibáihoz, értékeihez, hiszen ő már több a számunkra bárki másnál, s ezzel saját identitásunk is változik.” Még egy nagyon fontos változás történik az eljegyzéssel: megváltozik a család fogalma. „Az ember hirtelen új rokonokat kap, ha úgy tetszik, plusz szülőket, testvért, s kezdetét veszi egy hosszú folyamat, aminek a végén egy új család születik” – mondja Kristóf, Anna vőlegénye.

Sok fiatal lány álmodozik esküvője napjáról kamaszkora óta. De fontos tudatosítani, nem az esküvő a cél, hanem a házasság. Az esküvő kapu. „A szertartás ideális esetben egyszeri esemény egy életben, s emberi mivoltunkból fakad, hogy pompával, ünnepléssel veszszük körül, hogy átélhessük jelentőségét” – mutatott rá Miklós az előadásban. Zsófia hozzátette: „A házasságunk nem magányügy, így az esküvőnk sem. Az esküvővel szép örömöt, példát, hitet ajándékozhatunk másoknak”.

Érdemes megbeszélni, tudatosítani az egyes esküvői szokások, jelképek értelmét, és csak azokat beépíteni a szertartásba, amelyek valóban fontos mondanivalót hordoznak a fiatal pár számára. „Sok apróságra, külsőségre kell odafigyelni egy esküvőn, rengeteg szervezést igényel, és szükség is van minderre, hogy valóban különleges legyen az a nap – mondta a néhány hónapja házas Éva. – De nem szabad elveszni a részletekben, idegeskedni, hiszen akkor pont a szépsége veszik el.” Péter mosolyogva emlékezett vissza esküvőjükre, amikor zuhogott az eső: „Egy esküvőn valójában nincs rossz idő, nincs elrontott torta, hiszen az ünnep igazából lelki – mondta. – Minden perc felejthetetlen, ha a díszlet mögött tartalom van.”

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>