Cikkek listázása

Egy legenda születése

Vikinghajó a Tiszán

Szerző: Laurinyecz Mihály, Kokaveczné Bánki Judit

Cserkészéletünket színesítő, készségeinket gyarapító része életformánknak a keretmese. Évről évre új történelmi, kulturális korba vagy élethelyzetbe lépünk. Az 550. Márton Áron Cserkészcsapat 2006–2007. évi keretmeséje a vikingek élete volt. Jó hátteret adott a vikingek életét meghatározó hajóépítés ötletéhez a csapatunk életét egyre inkább élménytelivé tevő marosi Sziget, a Ladik és a tiszai vízi szakvezető közelsége.
Az első félév adatgyűjtéssel telt. Sok ezer megabyte-ra tehető digitális anyag gyűlt össze, melynek letisztázásából, összegzéséből és a lehetőségek egybevetéséből alakult ki a nyolc személyes, 3×2 pár evezős, vitorlával ellátott, 6 méter hosszú, 1,75 m széles hajó terve. Szinte mindenben újoncok voltunk, így nem meglepő, hogy az eszközhasználatunk sem volt mindig tökéletes. A környéken mindenki figyelemmel követhette, hogyan bontakozik ki a fészerben előbb az egyes részek körvonala, majd egyre inkább az egész hajótest is. Ez a munka megerősítette vagy négy tucatnyi cserkész és jó barát kapcsolatát, és hozott újabb kapcsolatokat is, hiszen csakis közös munkával lehet egy ilyen munkát véghezvinni. Az első tiszai próbaútról a következő címen láthatók képek: http://kep.tar.hu/macscs/50498992.

Hálás köszönet mindenkinek, aki ebben a munkában részt vett! Remélhetőleg rajtunk kívül is sokan kipróbálják a saját kezűleg épített hajót. Jelentkezni a következő telefonszámon és e-mailen lehet: +36(20)8231 980 vagy +36(20) 530 9021 és laurin@szentgellert.szeged.hu.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>