Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Csillagpor (Stardust)

Neil Gaimant, az Egyesült Államkban élő angol művészt elsősorban képregényalkotóként ismerjük, Csillagpor című műve azonban szépirodalmi alkotás: fantasy regény – melyből furcsa módon a Torta című gengszterdráma rendezője, Matthew Vaughn készített csodálatos felnőttmesét. A Csillagpornak ugyan sok eleme ismerős lesz a számtalan meséből, amit életünk során hallottunk-olvastunk, az alkotóknak köszönhetően azonban mindez más fénytörésbe kerül, időnként például bizarr humor keveredik az örökzöld elemekbe. A film eleinte a legkisebb fiú kliséjének nyomvonalán halad, majd mitológiai idézeteket is használ, hogy végül egy igazi romantikus zárlattal fejeződjön be a fiú meséje, aki szerelmének akar hullócsillagot hozni, ám végül úgy alakul, hogy meg kell mentenie azt a bizonyos csillagot, amely egy gyönyörű lányban öltött testet.

Drágaságom (Hors de prix)

Audrey Tautout láthattuk már elragadóan bájos kis Amélie-ként, önmagát és vallását kereső Michele-ként (Isten nagy, én kicsi vagyok), a szerelembe beleőrülő Angélique-ként (Szeretni bolondulásig), jegyese után kutató Mathilde-ként ­(Hosszú jegyesség), sőt még Krisztus leszármazottjaként is (A Da Vinci-kód), ám most ismét új oldaláról mutatkozik be: a Drágaságomban ő Irene, a számító némber, akit csak egyvalami érdekel egy (lehetőleg minél öregebb) férfiban: a pénze – és mindaz, amit ebből számára vásárol. Ám egy nap önszántán kívül csőbe húzza egy szerelmes szállodai pincér, melynek köszönhetően kidobja legújabb idős férjjelöltje, így a lány nincstelen lesz. Ettől kezdve érdekes párbaj kezdődik a szajha és a pincér között, melyet a bosszú és a szerelem egyaránt motivál…

Szívritmus (Kammerflimmern)

A mentősként dolgozó Crash gyermekkorában egy autóbalesetben elvesztette szüleit. Azóta rémálmok gyötrik, és egész életét arra tette fel, hogy munkájával másokon segítsen – nehogy ez a szörnyűség velük is megtörténjen. Egyetlen szép álmában egy gyönyörű nő arcát látja, akire egy nap ráismer egy haldokló drogos várandós barátnőjében, Novemberben. A fiú ettől kezdve próbál kapcsolatot teremteni a lánnyal, és próbál most már másoké helyett a saját életére koncentrálni, csakhogy szakmájában egyre több kudarc (így egyre több haláleset) történik vele. Az elsőfilmes fiatal német rendező, Hendrik Hölzemann alkotásának főhősével már az első perctől kezdve együttérzünk, így a film megrázó első jelenetétől kezdve érdeklődéssel figyeljük sorsának alakulását egészen a kétértelmű, nyugtalanító befejezésig.

DVD: Taxisofõr (Taxi Driver)

Martin Scorsese 1976-os remekművének új kiadása magyar szinkronnal és egy külön lemeznyi extrával gazdagabb a korábbinál, de ami a filmet már régről ismerőket is rabul ejtheti (és ez a legnyomósabb érv, hogy a lemezt beszerezzük gyűjteményünkbe), az természetesen maga a film. A katolikus Scorsese a református Paul Schrader forgatókönyvét adaptálta vászonra, és a kétféle lelkiség találkozásából a nagyvárosi magány és a tisztaság utáni vágy szimbolikus hőse született meg Travis Bickle alakjában. A címszerepben Robert De Niro élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja, ami egyszerre lélektanilag pontos jellemrajz és a magányos, küldetéses ember mitikus alakjának megteremtése.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>