Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Színes fátyol (The Painted Veil)

Színes fátyol 

A Már nem lakunk itt című remek független film után John Curran egy nagyszabású, látványos produkció megrendezésére kapott lehetőséget olyan sztárokkal a főszerepben, mint Naomi Watts és Edward Norton. A Színes fátyol Somerset Maugham regénye alapján készült – akárcsak az 1934-es, azonos című melodráma Greta Garbóval. A húszas évek Angliájában és Kínájában játszódó újrafeldolgozás is vérbeli melodráma nagy érzelmekkel (szerelem, hűtlenség, bosszú), szélsőséges határhelyzetekkel (halálos betegség, kolerajárvány), jellemformáló történésekkel, sorsdöntő fordulatokkal – amely nagyszerű színészi alakításokra ad lehetőséget, a nézőknek pedig arra, hogy miközben a lélekemelő eseményeket figyelik, lopva elmorzsoljanak néhány könnycseppet...

 

Elizabeth – Az aranykor (Elizabeth: The Golden Age)

 Elizabeth

Az 1999-es, I. Erzsébet hatalomra jutásáról és uralkodásának első éveiről mesélő Elizabeth után Cate Blanchett ismét magára ölti a keménykezű uralkodónő palástját és koronáját, hogy ezúttal az ereje teljében lévő, több évtizede kormányzó, ám továbbra is intrikáktól gyötört szűz királynő hányattatásait elevenítse fel. Erzsébet kezéért több neves uralkodóház előkelő tagja is verseng, ám őt jobban izgatja az egyszerre belülről és kívülről támadó ellen: hazájában összeesküvést szőnek ellene, unokatestvérét, Stuart Máriát állítva szembe vele, a katolikus Spanyolországból pedig II. Fülöp fenyegeti a királynőt és az egész országot. Ennek megfelelően a film csúcspontjait az árulás tetőzése, illetve a spanyolokkal vívott tengeri csata képezik, de ismét megjelennek az érzelmek is Erzsébet életében, s Shekhar Kapur történelmi tablójában szokatlan módon még a humor is szerepet kap.

A Nap utcai fiúk

Bár az ötvenedik emlékévre már nem, csak az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenegyedik évfordulójára készült el, Szomjas György ‘56-os filmje érdemes a figyelmünkre. A Nap utcai fiúk sikerének titka, hogy a forradalmat feldolgozó egyre több és több mű ellenére továbbra is problémásnak számító témát nem nagyban, hanem kicsiben közelíti meg, és megelégszik a Történelem ábrázolása helyett egy személyes történet elmesélésével. A címével A Pál utcai fiúkra utaló film főhősei fiatal, de azért a grund védőinél idősebb fiúk: kamaszok, akik zsenge koruk ellenére úgy döntenek, szerepet vállalnak a forradalomban és a haza védelmében. Beveszik magukat a Nap utcában található moziba, és onnan védik a környéket, miközben nemcsak a történelem és a háború, de a szerelem tüze is égeti őket.

DVD: Copperfield Dávid (David Copperfield)

A később Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe tehetséges gyerekszínészként derekasan megállja a helyét ebben a színészlegendákkal – Bob Hoskins, Maggie Smith, Ian McKellen – teli tévéfilmben, amely hozza mindazt a patinás igényességet, amit a BBC irodalmi adaptációitól megszokhattunk. Charles Dickens önéletraji vonatkozású történetében szerepet kap az emberi szívtelenség, de éppúgy az önzetlenség is, ám az igazi drámát végül a jóhiszeműség okozta csapdahelyzetek hozzák magukkal.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>