Cikkek listázása

Tizenöt éves a Bencés Kiadó

Lelkiségi füzetektől napjaink teológiájáig

Szerző: Varga Mátyás

A Bencés Kiadó spirituális és teológiai kiadványai tizenöt éve sajátos színt és látásmódot képviselnek a hazai egyházi könyvkiadásban. A Pannonhalmi Főapátság három évvel a rendszerváltás után azzal a céllal indította el a kiadót, hogy elsősorban a korai szerzetesség gazdag spirituális tapasztalatának újabb, kortárs olvasatait juttassa el a hazai közönséghez…

A kiadó akkori profilját leginkább talán a Bencés Lelkiségi Füzetek sorozatával jellemezhetnénk. Ebben a ma már közel ötven könyvecskét számláló sorozatban olyan szerzőkkel ismerkedhettek meg a magyar olvasók, mint Anselm Grün, Fidelis Roppert, André Louf, Adalbert de Vogüé. A könyvek hangütése, beszédmódja és hivatkozási rendszere meglehetősen eltért a hazai lelkiségi irodalomban addig megszokottól. A szerkesztők éveken át elsősorban a németországi Münsterschwarzach bencés apátságának kiadójánál megjelenő, hasonló tematikájú, igen népszerű könyvsorozat köteteiből válogatottak. Néhány éve azonban az olvasók által kedvelt szerzők művei mellett más, idáig ismeretlen szerzők megismertetését is célul tűzték ki. Ebbe a törekvésbe illeszkedik például Garcia M. Colombas a szentírásolvasás korai tapasztalatáról szóló kiváló könyvének megjelentetése, vagy a tervek között szereplő Enzo Binachi-kötetek hazai kiadása.

Illusztráció 

Vannak azonban olyan könyvek, amelyek terjedelmüknél vagy témájuknál fogva nem illeszthetők a Bencés Lelkiségi Sorozatba. Ezek között igen fontos André Louf könyveinek (Gyengeség és kegyelem; A többi – kegyelem) megjelentetése, vagy olyan szerzők megismertetése a hazai olvasókkal, mint Abbé Pierre (Istenem… miért?). Ugyanitt fog megjelenni hamarosan Jacques Ellul megrázó könyve az iszlám és zsidó-keresztény gondolkodás viszonyáról.

Néhány éve pedig a Bencés Kiadó elindította új sorozatát, amely a Napjaink Teológiája nevet kapta. A sorozat köteteinek összeállításában egy nemzetközi teológus-csoport segítette a kiadó munkáját. A nyelvterületenként beérkezett javaslatokból válogatva a sorozat szerkesztője arra törekszik, hogy markáns, időtálló és gondolkodásra, reflexióra ösztönző műveket jelentessen meg: olyan teológusokat, akik a keresztény teológiai életben ma új látásmódot képviselnek. A sorozat két indító kötete ilyen szempontból is emblematikusnak mondható: Jürgen Moltmann „kis reménytana” (Minden végben kezdet rejtezik) a remény újratanulásának kézikönyve lehet sokak számára. Frédéric Debuyst hiánypótló művét (A hely szelleme a keresztény építészetben) pedig, amely a modern templomépítészet teológiáját foglalja össze, nagy érdeklődéssel fogadta a hazai építész szakma is. E sorozatban látott napvilágot a nemzetközi hírű dogmatikaprofesszor, Gánóczy Sándor sok nyelvre lefordított, számos országban tankönyvként használt szentségtani bevezetője is. Fontos munka az olasz Andrea Grillo kulturális antropológiára alapozott liturgiaértelmezése (A liturgia születése a 20. században). Igazi esemény a magyar olvasók előtt sem ismeretlen Ghislain Lafont egyháztanának (Milyennek képzeljük el a katolikus egyházat?) megjelenése. A sorozat 2007-re tervezett újabb kötetei közül kettő az angolszász teológiai gondolkodás jelentős szerzőitől (Larry W. Hurtardo, John J. Collins) választ bemutatásra olyan friss műveket, amelyek angolul is csak tavaly jelentek meg.

A tizenöt éves Bencés Kiadó könyvei megvásárolhatók Pannonhalmán, Budapesten a Ferenciek terén lévő mintaboltban és számos más budapesti és vidéki könyvesboltban is. Idén indult el a kiadó saját honlapja (www.benceskiado.hu), amely online vásárlás estén jelentős kedvezményt biztosít a kiadó teljes kínálatából.

A Bencés Kiadó rendszeresen meghívja Magyarországa kedves külföldi szerzőit. Tavaly André Louf könyvbemutatójára került sor a Sapientia Szerzetesi Főiskolán és az Írók Boltjában, idén pedig Ghislain Lafont budapesti látogatásának előkészítése folyik.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>