Cikkek listázása

V. Egyházmegyei Kateketikai Konferencia, Eger (2007. november 8–10.)

„és elvitte őt Jézushoz”

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Újra megrendezi egyházmegyénk a hitoktatóknak, lelkipásztoroknak szóló konferenciáját, amelynek idei témája a katekumenátus. Az elmúlt évek tapasztalatáról és az idei konferenciáról kérdezte lapunk munkatársa Fodor Mártát, a Főegyházmegyei Kateketikai Konzultációs Iroda vezetőjét.
Fodor Márta
Fodor Márta

– Hogyan tekint vissza az előző konferenciákra?

– A kétévente megrendezett egyházmegyei konferenciák közül az elsőt 2000-ben rendeztük. E konferenciasorozat elindítása tulajdonképpen a MKPK Hitoktatási Bizottságának a szándéka volt, hogy mivel két évente van országos kongresszus, a közbeeső években az egyházmegyék rendezzék meg a saját konferenciájukat, ahol a nemzeti kongresszuson hallottakat, az újabb dokumentumok alapján végbemenet változásokat vagy az éppen szükséges teendőket próbálják egyházmegyei szintre lebontani.

Az első konferencia aktualitását – és témáját – az akkor megjelent Magyar Kateketikai Direktórium és az előtte megjelent Katekézis Általános Direktóriuma adta. 2001-ben Család az egyházban – Egyház a családban, 2003-ban a Misszió és evangelizáció látszott olyan témának, amivel foglalkoznunk kellett. 2005-ben az Eucharisztia és a közösség volt a témája a konferenciának, az idén pedig a katekumenátus lesz.

– Kik lesznek a meghívott előadók?

– Az egyik előadó dr. Udvardy György püspök úr lesz, aki kezdetben mint hitoktatási felügyelő volt alapköve és mozgatója annak a gondolatnak, hogy az egyházmegyékben legyenek konferenciák. Fogassy Judit SDSH nővér hozzá hasonlóan visszatérő előadónk. Eljön dr. Ternyák Csaba egri érsek is, aki a lelkipásztori élet mai helyzetéről tart előadást. Mindig próbálunk olyan előadókat keresni az egyes témákhoz, akik az adott területen jártasak, nagy tapasztalattal rendelkeznek nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is, és így tudják segíteni a konferencia résztvevőit.

– Milyen problémákat vet fel a mai ember számára a katekumenátus útja? Melyek az ezzel kapcsolatos nehézségek?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>