Cikkek listázása

Egyházi és EU-s támogatással megújult Alsószentmárton katolikus óvodája

Kisebbségi oktatás, nemzetiségi nevelés

Szerző: Fazekas Orsolya

Fotó: Fazekas Orsolya

Néhány kilométerre fekszik a magyar-horvát határtól Baranya megye piciny falucskája, melynek szinte teljes lakossága roma. Közel ezerkettőszáz ember él itt egymásra utalva szegényes körülmények között. A falu Szent Márton Katolikus Óvodájának most megújított intézménye azonban nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a leszakadt térségben felnövekvő gyermekek megfelelő alappal lépjenek tovább az általános iskolákba.
Alsószentmárton, ahogy a védőszent nevéből is következik, katolikus horvát település volt, akárcsak az Ormánság nyugati részén ma is zárt közösséget alkotó horvát Felsőszentmárton. Az egykézés hatására azonban már sok-sok éve megindult a református népesség elöregedése, a horvátok pedig az iparosítás hatására a városokba települtek. Az elnéptelenedett falvak házait olcsón meg lehetett vásárolni. Így gyorsult fel az etnikai homogenizálódás, vagy más néven a gettósodás folyamata.

A mintegy 1200 fős település alapvető gondja, hogy csaknem mindenki munkanélküli, az egész település gettóvá vált. Jelenleg két óvoda működik a faluban, melyekben együttvéve 100 gyermek részére teszik lehetővé a felkészülést az iskolai évekre. A Pécsi Egyházmegyei Hatóság által fenntartott Szent Márton Katolikus Óvodába hetven gyerek jár. Eddig egyszintes épületben, két csoportszobában, igen szerény lehetőségek között éltek, egy pályázat elnyerésével azonban jelentős mértékben megváltozott helyzetük.

2006 tavaszán indult a beruházás, melynek keretében a régi óvodaépület átalakításával, felújításával, bővítésével 75 férőhelyes, minden európai uniós elvárásnak megfelelő intézmény jött létre. Korszerű nevelési-oktatási létesítménye lett Alsószentmártonnak, amelyet mozgáskorlátozott gyermekek is igénybe vehetnek.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>