Cikkek listázása

Kérdéseinkre válaszol: Sillye Jenő dalszerző

Kincsek, dalok, csillagok

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Kereszténységüket a közéletben is nyíltan vállaló, hitvalló embereket bemutató sorozatunkban szeretnénk megmutatni néhány egyházi-közéleti ember személyiségének kevésbé ismert vonásait. Ezúttal Sillye Jenő dalszerző, a hazai keresztény „könnyűzene” alapító apostola válaszolt kérdéseinkre.

– Mi jelent az Ön számára igazi örömet?

– Amikor zenei szolgálatomat végzem, énekelek, tanúságot teszek a hitemről, egészen különös öröm jár át. Úgy érzem, ez az Úr áldása, ajándéka 38 éve végzett munkámon. Ha családommal, gyerekeimmel, unokáimmal, barátaimmal együtt lehetek, az számomra igazi örömöt jelent, valamint az is igazi öröm számomra, amikor a bűnbánat szentségében megtisztulok.

– Ön szerint mi az igazi irgalmasság lényege?

– Az igazi irgalmasság nem személyválogató, felülemelkedik az érzelmeinken, érzéseinken, és Krisztus iránti szeretetből táplálkozik.

– Melyik az az erény, amelynek a jelenlétét a legszükségesebbnek tartja mai társadalmunkban?

– A keresztény értékrend alapján álló „áldozatvállalást”, ami lelkiekben és anyagi téren egyaránt nagyon hiányzik.

– Mi az, amit a leginkább nagyra becsül a nőkben?

– Lenyűgöz az anyai hivatás, az anyaság szépsége. Az anyák szolgáló szeretete, áldozatvállalása nélkül már kihalt volna az emberiség. Egy szerelmes asszony, egy szerető anya a legnagyobb kincs a férfi életében.

– Ha önmagát jellemezné, mely tulajdonságait tartaná a legfontosabbnak?

– Hamarosan hatvan éves leszek, de még mindig tudok lelkesedni, a szívemre hallgatni.

– Mit tart a legnagyobb hibájának?

– Azt, hogy a gyakorlati életben nagyon ügyetlen vagyok.

– Mi a legnagyobb kincs az Ön életében?

– Köszönöm Istennek a hit ajándékát, a hivatásomat, a családomat, amely egyre növekszik (öt gyermek, négy unoka) – és hol van még a vége!?

– Mi az, amit másképpen tenne, ha még egyszer elkezdhetné az életét?

– Ezt a kérdést már magam is föltettem magamnak, de nem tudtam (vagy nem is akartam) rá válaszolni. Most sem tudom.

– Mit jelent az Ön számára a katolikussága?

– A magyarságom mellett alapvetően meghatározza az életemet az, hogy katolikus vagyok. A Katolikus Egyházban nőttem fel gyermekként, ifjúként, és remélem, így lesz halálomig.

– Ki a kedvenc női és férfi szentje?

– 2007 szentje: Árpád-házi Szent Erzsébet. Egy lobbanás csupán az élete, de micsoda gazdagsággal teli! Gyönyörű, szerelmes asszony, háromgyermekes édesanya, az irgalmas szeretet példaképe. Huszonnégy évesen, özvegyen hal meg, de nyolcszáz éven át hat, és ma is sugárzik lelkülete. A férfiak közül „kedvencem” Boldog Batthyány-Strattmann László, korunk – számomra fantasztikus életet élt – „szentje”. Minden magyar ember számára példakép lehet, ahogy a hivatását és családapai állapotát megélte. Önző, törtető világunkban bátorítást, bíztatást jelent számunkra, hogy csak így érdemes élni. Ha „tehettem volna”, akkor a feleségével együtt avattam volna boldoggá a szegények orvosát.

– Ki a kedvenc történelmi alakja?

– A magyar történelem csodálatos hősöket ajándékozott nekünk. Még felsorolni is nehéz azokat, akiknek az élete, munkássága példamutató ma is: Szent István, Szent László, Hunyadi János, Zrínyi Miklós, a végvári hősök, az aradi vértanúk, nem beszélve a 20. századi elhallgatott, eltagadott hőseinkről. Ők mind történelmünk csillagai.

– Melyik a kedvenc evangéliumi részlete, imája?

– Alapvető, mindennapi imám a Miatyánk. Több fontos és kedves evangéliumi részletem is van. Például a hegyi beszéd és az emmauszi út története.

– Melyik az a könyv, amelyet a Szentírás mellett magával vinne, ha hosszú időre egy lakatlan szigetre kellene mennie?

– Néhány verseskötetet; Ady Endrétől, Juhász Gyulától, József Attilától, Weöres Sándortól, valamint Wass Albert néhány regényét. És ha még fér a hátizsákba, akkor egy-egy Kodolányi vagy Nemeskürty kötetet.

– Ki a kedvenc regényalakja?

– Sok kedvencem van. Mostanság több Wass Albert regényt olvastam, és leginkább hozzám közelálló regényalak Táncos Csuda Mózes lett, az életrevaló, humoros, sokat szenvedő, küszködő 20. századi székely-magyar ember.

– Ki az az öt személy, akit szívesen meghívna egy vacsorára?

– Balás Béla kaposvári megyéspüspök, Majnek Antal, Kárpátalja püspöke, Demjén Ferenc előadóművész, dalszerző, dr. Morvai Krisztina jogász, jogvédő, dr. Tahy Ádám, a Szent Ferenc Kórház igazgató főorvosa. Őket hívnám meg arra a vacsorára.

– Melyik a kedvenc magyar bora, étele?

– A kedvenc borom a tokaji aszú, ételem pedig a pörkölt (lehet akár sertés, marha, borjú vagy birka) nokedlivel.

– Melyik virágot szereti a legjobban?

– A rózsát és a gerberát nagyon szeretem, de talán leginkább a mezei virágok tengerét.

– Mivel tölti szabadidejét?

– Olvasással, zenehallgatással, tévénézéssel, csendes sétával.

– Ki a kedvenc festője, muzsikusa?

– Nagyon szeretem Munkácsi Mihály Krisztus-trilógiáját, Csontváry színeit, Mednyánszky fényeit, valamint Simon András grafikáit. A zene terén nagyon nehéz lenne felsorolni a kedvenceimet, ezért csak egyet-egyet említek. A komolyzenében Mozartot, a könnyűzenében Demjén Ferencet kedvelem.

– Van-e kedvenc sportja, sportolója?

– Kedvenc sportom a labdarúgás, az angol focit szeretem. Kedvenc sportolóm pedig már régóta Balczó András, ugyanakkor kedvencemmé vált Egerszegi Krisztina és Nagy Tímea.

– Melyik szín fejezi ki leginkább az Ön egyéniségét?

– Talán a zöld, a remény színe.

– Ha csodatévő hatalmat kapna, mire használná?

– Olyan nagy ma a legkülönfélébb testi-lelki nyomorúság, hogy talán a gyógyító hatalmat kérném, hogy gyógyíthassam az embereket.

– Melyik várost vagy országot tartja a legszebbnek?

– Magyarországot, és ebbe beleértem a történelmi Magyarország minden részét.

– Hol érzi igazán otthon magát?

– Itt, ahol élek, Újpest-Káposztásmegyeren, hiszen itt van az otthonom, a családom, a közösségem. Ugyanakkor azt is elmondhatom, hogy bármerre jártam a Kárpát-medencében, mindenütt otthon éreztem magam.

– Ha csak egy órája maradna az életéből, mit tenne a rendelkezésére álló időben?

– Ez a kérdés ugyanolyan költői, mint az, hogy mit tennék másként, ha újra kezdhetném az életemet. Nos, valószínűleg imádkozva készülnék a halálomra.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>