Cikkek listázása

1500-an várnak a budapestiek vendégszeretetére

Városmisszió szeretettel

Szerző: Madocsai Bea

Ebben az évben az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szokásos pünkösdi rendezvényén, a Karizmák Ünnepén a plébániáké, a plébániai közösségeké volt a főszerep. A szeptemberi Városmissziónak csak az egyik része az a nemzetközi kongresszus, amely délelőttönként és kora délután a bazilikában és néhány közeli helyszínen zajlik majd többségében külföldi résztvevőkkel. Ami azonban még ennél is nagyobb jelentőségű a budapestiek számára, az a köztereken, a kulturális intézményekben és legfőképpen a templomokban és azok környékén folyó evangelizáció lesz. Hogy milyen eszközökkel, arról adtak egymásnak ízelítőt a máriaremetei templomkertben a plébániák lelkes missziós csapatai.

A Városmisszió legkézzelfoghatóbb gyümölcseként Bécsben, Párizsban, Lisszabonban és Brüsszelben is tudatosult a templomba járó hívőkben, hogy az örömhír továbbadása minden megkeresztelt ember küldetése. A közös cselekvésre, tervezésre, összefogásra máris szükség van. A négy korábbi városmissziós helyszínhez hasonlóan a kongresszusra jelentkező külföldi vagy vidéki vendégek Budapesten is családoknál, közösségeknél fognak majd megszállni. Várhatóan 1500 szálláshelyre lesz szükség fővárosunkban. A vendéglátás szeptember 16-án délutántól 23-án reggelig tart. Ez alatt az idő alatt a vendégeknek csak reggelit kell adni, olyat, ami megfelel a befogadók szokásainak, nem szükséges erejükön felül költekezniük.

A taizéi találkozók kapcsán már tapasztalható volt a budapestiek vendégszeretete és nagylelkűsége. Mivel ezúttal más az érkezők életkora, ezért szükséges a vendégek számára a külön szoba, az ágy, az ágynemű és a fürdőszoba-használat.

Bittsánszky Jánosné, a szállásszervezés felelőse elsősorban a plébániákon keresztül kopogtat a segíteni kész fővárosiak ajtaján ezzel a felhívással:

– A Városmisszió nagy próbája a vendégszeretetnek, a szolidaritásnak a katolikus plébániák, a hívek és a közösségek között. Megkívánja, hogy nyitottak, befogadóak legyünk. Arra hív bennünket, hogy megnyissuk otthonaink ajtaját, és vendégül lássuk a hozzánk érkezőket. A vendégeket plébániánként szervezzük. Azokat a plébániákat kérjük föl együttműködésre a szállásszervezéshez, amelyek területéről maximum 35–40 perc alatt el lehet jutni a Szent István-bazilikához. A plébániákon szállásmesterek irányítják a szállásszervezést. Aki szállást szeretne fölajánlani, és nem ismeri a plébániai szállásmestert, érdeklődjön a plébánián vagy a központi szállásszervezőnél!

A városmissziós zarándokok vendégül látása a plébánia közös ügye, amely jól beleillik a missziós tevékenységbe, és emellett közösséget is teremthet. A plébániára érkező, szállást kérő csoportot a plébánia közössége közösen fogadja, szeretetüknek legkülönbözőbb jelét adva. Reméljük, sokan felajánlják otthonukat elszállásolásra, de akinek ez nem áll módjában, az is támogathatja ezt az ügyet úgy, ha idejét, maga sütötte süteményét vagy akár anyagi segítségét fölajánlja.

A korábbi Városmissziók tapasztalata az, hogy a szállásadók és a távolról érkező vendégeik között bensőséges találkozások, maradandó barátságok jöttek létre. „Azóta is tartjuk a kapcsolatot vendéglátóinkkal – meséli egy idősebb házaspár, akik távolba szakadt honfitársainknál szálltak meg három évvel ezelőtt Párizsban. – Rendszeresen írunk nekik, időről időre elküldjük nekik a közösségünk kiadványát, ők pedig örömmel adják tovább a környezetükben élő többi magyarnak.”

„Idegen voltam, és befogadtatok” – szól majd Jézus a jobbján állókhoz. Szeptemberben ezt az Úr által kért befogadó szeretetet gyakorolhatják majd a budapestiek.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>