Cikkek listázása

Lelkiségi mozgalmak nemzetközi találkozója Stuttgartban

Új reménység fénye Európának

Szerző: Haáz Andrea

Igen az életre, igen a családra, igen a méltányos gazdaságra és a teremtett világ védelmére, igen a békére és a szegényekkel, kirekesztettekkel szembeni szolidaritásra. A második nagyszabású nemzetközi ökumenikus találkozó, az Együtt Európáért rendezvény keretében ezekkel az igenekkel erősítette meg több mint 230 keresztény mozgalom képviselője május 12-én Stuttgartban azon szándékát, hogy karizmájuk szellemében mindent megtesznek az európai társadalom megújításáért.
Több mint 8000 résztvevő, a keresztény mozgalmak és közösségek képviselői, valamint politikusok, egyházi vezetők gyűltek össze a stuttgarti HM sportcsarnokban ezen a napon. Pontosan három évvel ezelőtt, a kelet-európai országok uniós csatlakozásának másnapján találkoztak először ilyen körben. Akkor az a szándék vezette őket, hogy tanúságtételükkel „lelket adjanak” az újraegyesült Európának. Az idei találkozó célja nemcsak a visszatekintés volt, hanem a közös lelki alapok megerősítése, hogy a jelenlegi európai társadalmi és gazdasági helyzetben a mozgalmak sajátos karizmájuknak megfelelően mind jobban választ tudjanak adni napjaink kihívásaira.

Európa ma komoly gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális válsággal néz szembe, amelyek az élet legkülönbözőbb területein jelentkeznek. A különböző keresztény egyházakhoz tartozó mozgalmak és közösségek azonban hisznek abban, hogy ebből a válságból a keresztény testvériség szellemében élve és dolgozva meg lehet találni a kiutat. Mindegyik mozgalom az evangélium radikális megélése mellett kötelezte el magát, és a Szentlélekkel együttműködve alakította ki sajátos hivatását. „A karizmák, Isten ingyenes ajándékai arra ösztönöznek bennünket, hogy Európa igazi hivatásához hűen, a testvériség és a közösség útján haladjunk” – szól a találkozó záróüzenete. A különböző egyházakhoz tartozó mozgalmak és közösségek mindennapi élete és hivatásuk gyakorlása az elmúlt évek során megmutatta számukra, hogy a különbözőségek elfogadása gazdagító erővé válhat és egységre vezethet, ezáltal segítséget nyújthat a nehézségek leküzdésében. Ezeket a lelki tapasztalatokat és a belőlük táplálkozó konkrét kezdeményezéseket mutatták be a stuttgarti találkozón.

Az egyetemes testvériség hálóját szôve

Az Együtt Európáért kezdeményezés mellé álló mozgalmak és közösségek közül az egynapos rendezvényen elsősorban a kezdeményezők jutottak szóhoz az így is rendkívül gazdag programban. Ulrich Parzany, német protestáns lelkész, a Pro-Christ evangelizáció vezetője hozzászólásában az evangéliumi gyökerekhez való visszatérés fontosságára helyezte a hangsúlyt. „Ahhoz, hogy a keresztények eredeti küldetésüknek megfelelően a föld sója lehessenek, nem elég, ha tükröt tartanak a széttöredezett társadalomnak. A lelki megújulást a hitelesen és következetesen megélt evangélium tudja elindítani” – mondta.

Andrea Riccardi, az olasz Szent Egyed közösség alapítója beszédében prófétai jelentést tulajdonított a keresztény mozgalmak jelenlegi összefogásának, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ez a kezdeményezés egy új humanizmus elindítója lehet Európában, amelynek alapját és erejét a testvéri szeretet adja.

Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítója előadásában – amelyet képviseletében Bruna Tommasi olvasott fel – egy 20. századi spanyol filozófust idézve korunkat sötét éjszakaként jellemezte, amelyben azonban minden mozgalom, közösség a Szentlélektől születő fényként ragyog. Ezek a mozgalmak az egyetemes testvériség hálóját szövik a kölcsönös szeretet szálainak segítségével. Az ennek során kibontakozó új közösségi kultúra pedig olyan fényt hozhat, amely beragyogja mai szenvedésekkel és megpróbáltatásokkal terhelt világunkat, és konkrét kezdeményezések elindítója lehet. Ezek a kezdeményezések képesek a szegénység, a gyűlölet és a megosztottság ellen tenni, és meg tudják újítani a gazdaság, a politika, a tömegtájékoztatás, a tudomány és a művészet világát. Chiara Lubich emlékeztette a hallgatókat arra, hogy 2007-ben már nem elég a testvériségre törekedni, tovább kell lépni: „Szeretni kell a megfeszített és elhagyott Krisztust. Így fogadhatjuk be a mai emberiség kiáltását, az ő kiáltása által pedig megteremthetjük magunk körül azt a családot, amelyre a világ vár.”

Ami már valósággá vált

A program második felében – a testvériség szellemében – beszámolókat hallhattak a résztvevők a mozgalmak képviselőitől. A francia eredetű Equipe Notre Dame közösségből érkezett házaspár arról tanúskodott, hogy a házastársak elkerülhetetlen válsághelyzeteiből hogyan fakadhat új szeretet, ha Istenre irányítva élik életüket. A közösségi gazdaság, amelyet a Fokoláre Mozgalom mutatott be, a modern idők vagyonközösségére hozott példát, amely nemcsak a vállalkozások fejlesztésére fordítja a gazdasági tevékenység bevételét, hanem segíti a nélkülözőket is, megújítva ily módon a gazdasági kapcsolatokat. Az igazságosság és béke témájában a Szent Egyed közösség több évtizedes tapasztalataiból hallhattunk példát, arról, hogy dolgoznak Afrikában az AIDS ellen, az oktatás fejlesztéséért és a háborús konfliktusok békés rendezéséért. A nagyvárosi dzsungelek személytelen világát az emberi közösségek alakítják át élhető közösségekké. Az YMCA szervezet békeiskolája sikerrel vette fel például a harcot az idegengyűlölet ellen Monaco egyik városnegyedében, ahol jelentősen vissza tudták szorítani az erőszakos cselekmények számát.

Politikusok és egyházi vezetôk véleménye

Számos politikus és egyházi vezető tisztelte meg jelenlétével a találkozót és csatlakozott bátorító szavaival a kezdeményezéshez. Jacques Barrot, az Európai Bizottság alelnöke a mély összhangot húzta alá az elképzelések és a rendezvény között. Romano Prodi olasz miniszterelnök, az Európai Unió korábbi elnöke négy gondolatot nevezett meg: az egységet, a testvériséget, a kiengesztelődést és a békét, amelyeket a politikai tevékenység során is figyelembe kell venni. A rendezvényen jelen volt Walter Kasper bíboros, A Keresztények Egységéért felelős Pápai Tanács elnöke is.

A találkozóra üzenetet küldött XVI. Benedek pápa, I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, Sameul Kobia, az Egyházak Világtanácsának főtitkára, Manuel Barroso, az Európai Unió elnöke, Angela Merkel, Németország kancellárja és több német és európai politikus, egyházi személyiség is, méltatva a találkozó jelentőségét. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek üzenetében azt írta: „Szolidaritás nélkül, azaz a felebarát iránti szeretet nélkül nem működhet az Unión belül a pénzügyi szektor sem, és az igazi szabadságot sem lehet előteremteni.”

Budapest és Szeged is bekapcsolódott

A találkozó résztvevői a közös záróüzenetben nemcsak az evangéliumi szeretet szövetségét erősítették meg egymás között, hanem egyben felhívást intéztek a politikusokhoz és a civil társadalomhoz a csatlakozásra, hogy együtt építhessék tovább a békét és az egységet Európában. A találkozó egyben előkészítése volt a szeptember 4-től 9-ig Nagyszebenben megrendezendő III. Európai Ökumenikus Nagygyűlésnek is.

A rendezvényen Magyarországot száz fős delegáció képviselte politikusokkal és a különböző egyházakhoz tartozó mozgalmak és közösségek képviselőivel.

Magyarországon két helyszín kapcsolódott be az eseménybe. Budapesten közel félezer érdeklődő gyűlt össze május 12-én, hogy figyelemmel kísérje az Együtt Európáért stuttgarti rendezvényt, valamint hogy hasonló lelkülettel figyeljen a hazai keresztény mozgalmak és közösségek gazdagon kibontakozó mindennapjainak tapasztalataira. Szegeden május 19-én tartották meg a helyi közösségek és mozgalmak részvételével a találkozót, amelyen már a stuttgarti tapasztalatokról is be tudtak számolni, ezzel is tovább erősítve a kölcsönös szeretetet és ezen keresztül az egyetemes testvériséget, hogy a megtapasztalt fényt továbbadva egyre többen elmondhassák: „Az én éjszakámban már nincs sötétség, minden fényben ragyog”.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>