Cikkek listázása

15 éves a szekszárdi Szent Rita Katolikus Óvoda

Szent Rita gyermekei ünnepelnek

Szerző: Fazekas Orsolya

Fotó: Fazekas Orsolya

Kellemes, otthonos, igazi gyermekbarát környezet fogadja a kicsiket nap mint nap a 15 éves fennállását ünneplő Szent Rita Katolikus Óvodában, Szekszárdon. Összesen 55 gyermek tölti itt hétköznapjait két csoportra bontva. Tolna megye első katolikus óvodája 1992. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit, régi álmát teljesítve ezzel a megye lakosainak. Az intézmény épülete az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációjának tulajdona, fenntartójuk pedig a Pécsi Egyházmegye.
Az óvoda a mindennapi élet helyzeteiben kívánja megvalósítani az evangélium tanítását. Katolikus intézményként épít népünk keresztény értékeire, hagyományaira, és átörökíti azokat a gyermekek tárgyi, értelmi, érzelmi és lelki világába.

Beszélgetésünk alkalmával Szilyné Simon Ágnes vezető óvónő az elmúlt 15 évre visszatekintve elmondta, hogy céljuk a kezdetekkor is és ma is egy olyan gyermekközpontú óvoda működtetése, ahol a hit befogadására készítik fel gyermekeiket; a keresztény hit alapján sokoldalúan fejlesztik személyiségüket; megalapozzák az egészséges életmódot; közvetítik a nemzeti értékeket. Legfontosabb törekvésük minden életkorban a krisztusi küldetésnek való megfelelés. Óvodájukat a hit és műveltség találkozási helyévé kívánják tenni. Szeretnék gyermekeiket harmonikus, kreatív, embertársaikkal szemben felelősségteljes személyiséggé formálni, illetve ennek az alapjait megvetni. Az óvoda nyitott mindenki számára, aki elfogadja nevelési elveit és értékrendjét.

Ha betekintünk a hangulatos csoportszobákba, a falakon gyermekkezek kis munkáit láthatjuk. A kézművességnek szinte minden ága megmutatkozik itt. Piciny, dolgos kezek nagy gonddal, odaadással, igyekezettel formálják a tárgyakat, hiszen saját kis otthonukat díszítik vele.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>