Cikkek listázása

Világörökséghez méltó helyszín

Szerző: Vajdovich Béla

Fotó: Kátai Balázs

A Pannonhalmi Főapátság 2004-ben nyújtott be pályázatot a világörökségi helyszínek turisztikai célú fejlesztésére irányuló, az Európai Unió által támogatott Program Irányító Hatóságához, és 2005-ben elnyerte lehetőséget monostorunk környezetének rendezésére, felújítására. A jelentős beruházás 2006 decemberében határidőre elkészült. A következő pályázati időszakban a Főapátság környezetének további szépítése a cél.
A környezetrendezési munkának alapvetően két módozata különböztethető meg. Az egyik látható, a felszínen megvalósult fejlesztés, a másik nem látható, a föld alatt húzódik, de nagyon fontos része a beruházásnak. A megszépült helyszín egyik leglátványosabb része a főbejárat előtti felújított tér. A parkosítás, a díszvilágítás teljesen új arculatot teremtett. Különleges elem az ellipszis alakú kert. A fehér mészkővel burkolt oldalfal és fedőlap uralja a teret. Ez a kert fedi a tűzi-víz tározót, amely a nem látható, föld alatti felújítás fontos tartozéka. A csapadékvizet is föld alatti csatorna vezeti el.

A monostor belső udvara szép ívű bazaltkőburkolatot kapott. A bazilika bejáratáig pedig bokrokkal, virágokkal szegélyezett út vezet.

A belső udvarban találjuk a felújítás legnagyobb volumenű nem látható részét. Itt teljes talajcsere elvégzésére volt szükség, mert túlságosan laza volt a burkolatot hordozó alapozás, és így arra nem lehetett az új burkolóköveket elhelyezni. Emellett a csatornázási és csapadékvíz-elvezetési rendszert is ki kellett építeni.

A monostort övező vársétány, az úgynevezett várkör is teljesen megújult. Kényelmes, kőszegéllyel kialakított, három méter széles sétaút létesült, amelynek jól járható az útfelülete. Az út mentén faburkolatú padokat és más utcabútorokat helyeztünk el. A vársétányon körben a tájhoz illő növényeket és fákat ültettünk. A látogatók itt megpihenhetnek, miközben a környező tájban gyönyörködhetnek. A vársétányhoz kapcsolódik a szintén megújult szabadtéri rendezvényhelyszín a sportpályával. Ez a terület egységet alkot a sportpályával. Korábban itt kisebb kulturális események megrendezésére is sor került, de az új kialakítás, a rendezett, parkosított és két sor ülőhellyel ellátott helyszín nagyobb lehetőséget nyújt ilyen rendezvények szervezésére. A felszín alatt itt épült meg a másik tűzi-víz és locsolóvíz tározó.

A környezetrendezési beruházás megvalósítása után elmondható, hogy a fejlesztés elérte a Főapátság által megfogalmazott célt. Nagyon szép környezet, a világörökséghez méltó helyszín jött létre, és ez örömet szerez nemcsak az idelátogató vendégeknek, hanem a Főapátságban élő, itt tanuló, itt dolgozó valamennyi embernek.

A soron következő pályázati időszakban (2007–2013) kívánjuk benyújtani azt a pályázatot, amelynek célja a Főapátság környezetének további szépítése és gazdagítása, a vendégfogadás és kiszolgálás színvonalas építészeti megoldása.

A Pannonhalmi Főapátság megszépült környezetével szeretettel várja vendégeit.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>