Cikkek listázása

Világörökséghez méltó helyszín

Szerző: Vajdovich Béla

Fotó: Kátai Balázs

A Pannonhalmi Főapátság 2004-ben nyújtott be pályázatot a világörökségi helyszínek turisztikai célú fejlesztésére irányuló, az Európai Unió által támogatott Program Irányító Hatóságához, és 2005-ben elnyerte lehetőséget monostorunk környezetének rendezésére, felújítására. A jelentős beruházás 2006 decemberében határidőre elkészült. A következő pályázati időszakban a Főapátság környezetének további szépítése a cél.
A környezetrendezési munkának alapvetően két módozata különböztethető meg. Az egyik látható, a felszínen megvalósult fejlesztés, a másik nem látható, a föld alatt húzódik, de nagyon fontos része a beruházásnak. A megszépült helyszín egyik leglátványosabb része a főbejárat előtti felújított tér. A parkosítás, a díszvilágítás teljesen új arculatot teremtett. Különleges elem az ellipszis alakú kert. A fehér mészkővel burkolt oldalfal és fedőlap uralja a teret. Ez a kert fedi a tűzi-víz tározót, amely a nem látható, föld alatti felújítás fontos tartozéka. A csapadékvizet is föld alatti csatorna vezeti el.

A monostor belső udvara szép ívű bazaltkőburkolatot kapott. A bazilika bejáratáig pedig bokrokkal, virágokkal szegélyezett út vezet.

A belső udvarban találjuk a felújítás legnagyobb volumenű nem látható részét. Itt teljes talajcsere elvégzésére volt szükség, mert túlságosan laza volt a burkolatot hordozó alapozás, és így arra nem lehetett az új burkolóköveket elhelyezni. Emellett a csatornázási és csapadékvíz-elvezetési rendszert is ki kellett építeni.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>