Cikkek listázása

Budapesti plébániák 20. hajókirándulása

Egyház a hajón

Szerző: Tompos Vince

Fotó: Lambert Attila

Az idén 20. alkalommal rendezték meg a Táltos utcai Szent Kereszt-templom szervezésében és a XII. kerületi Hegyvidék önkormányzat támogatásával azt a zenés-családi hajókirándulást a Dunán, amelyen számos budapesti plébánia részt vett. Kisgyermekek, fiatalok, felnőttek, idősebbek; papok, szerzetesek és szerzetesnők utaztak együtt a kétórás hajókiránduláson. A tanévet lezáró eseményt a sokszínűség és vidámság jellemezte.
1938-ban Budapesten rendezték meg az Eucharisztikus Világkongresszust. Ez alkalomból a Kassai téri plébános, Mihalics Zsigmond atya szervezésében hajóra szálltak a püspökök és bíborosok, s a Dunán keresztülhaladtak az Oltáriszentséggel, megmutatva így a világnak Krisztust, miközben a hívek a Duna-parton imádkoztak.

A világkongresszus 50. évfordulóján, 1988-ban Matol­csy Kálmán (akkori kassai téri káplán) egy emlék-ünnepségsorozat keretében újra útnak indította a hajókirándulást, felidézve így a múlt eseményét. 1989-ben már hittanosokkal, azok szüleivel, családjaival egészült ki az utazóközönség, a hajózás célja pedig ekkorra már a közös együttlét örömének megtapasztalása volt.

Idén első péntek napjára esett a tanévet lezáró zenés, családi hajózás. A kisgyermekek, a fiatalok és a „régóta fiatalok”; a papok, szerzetesek és szerzetesnők egymás jelenlétének örülhettek, miközben a magyar történelem nevezetességei mellett elhaladt a hajó, melynek oldalán idén a Városmisszió zászlaja is ott lengett. Ezen a Lánchíd és a Duna, felette meg a kereszt látható. A Városmisszió emblémája a Krisztushoz való tartozást jeleníti meg, s a hidat, mely összeköti a generációkat. Az 1938-as utazás szimbóluma hasonló volt ehhez, abban azonban a kereszt helyén az Oltáriszentség motívuma állt. A hajón az Úr Jézus ezúttal nem az Eucharisztiában volt jelen, a testvérek hordozták magukban Krisztust. Hiszen az utazás másik célja az volt, hogy a hívők keressék és megtalálják egymásban Jézust. Mert mekkora ajándék felfedezni a másikban Istent!

Az utazás során a komolyzenéről a német származású Opic Bertold vezette vonósnégyes gondoskodott: Bach, Mozart és stílszerűen Strauss Kék Duna-keringője szerepelt a repertoáron. A kisgyermekek nagy örömére az imperfectum együttes is zenélt. A gyerekek a játékból is kivehették részüket, még tombola is volt. És ebben a játékban mindenki nyerhetett, amiről Écsy Gábor atya (Magyar Szentek Plébániája) gondos­kodott. A hívekkel együtt utazott többek között Udvardy György püspök atya, általános helynök; Német László, a MKPK titkára; Surján László, európai parlamenti képviselő és Benkóczy Zoltán színművész is. Ez az egyébként ökumenikus hajóút remek alkalom volt arra, hogy a testvérek közeledhessenek egymáshoz, megtalálják a közös pontokat, értékeket, vagy akár csak beszélgessenek egyet. Az utazást a vidámság, a szeretet, a sokszínűség jellemezte.

Nyitni a világ felé – ez a katolikusok számára fontos küldetés képezte a hajóút harmadik célját. A hajón ugyanis nem csak hívők utaztak. Nekik természetesen újdonságot jelentett más környezetben látni a keresztényeket, elnézni például, ahogy egy kisgyermek együtt „ugrabugrál” egy pappal, s meglátni, hogy minket, Krisztus-követőket valóban a szeretet köt össze.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>