Cikkek listázása

Budapesti plébániák 20. hajókirándulása

Egyház a hajón

Szerző: Tompos Vince

Fotó: Lambert Attila

Az idén 20. alkalommal rendezték meg a Táltos utcai Szent Kereszt-templom szervezésében és a XII. kerületi Hegyvidék önkormányzat támogatásával azt a zenés-családi hajókirándulást a Dunán, amelyen számos budapesti plébánia részt vett. Kisgyermekek, fiatalok, felnőttek, idősebbek; papok, szerzetesek és szerzetesnők utaztak együtt a kétórás hajókiránduláson. A tanévet lezáró eseményt a sokszínűség és vidámság jellemezte.
1938-ban Budapesten rendezték meg az Eucharisztikus Világkongresszust. Ez alkalomból a Kassai téri plébános, Mihalics Zsigmond atya szervezésében hajóra szálltak a püspökök és bíborosok, s a Dunán keresztülhaladtak az Oltáriszentséggel, megmutatva így a világnak Krisztust, miközben a hívek a Duna-parton imádkoztak.

A világkongresszus 50. évfordulóján, 1988-ban Matol­csy Kálmán (akkori kassai téri káplán) egy emlék-ünnepségsorozat keretében újra útnak indította a hajókirándulást, felidézve így a múlt eseményét. 1989-ben már hittanosokkal, azok szüleivel, családjaival egészült ki az utazóközönség, a hajózás célja pedig ekkorra már a közös együttlét örömének megtapasztalása volt.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>