Cikkek listázása

Ternyák Csaba egri érsek beiktatása

Dicsőség Neki mindörökké!

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

„Ebben az órában, amikor az Egri Főegyházmegyében megkezdem lelkipásztori szolgálatomat, székesegyházunk impozáns homlokzatának feliratával fordulok hozzátok: »Venite adoremus Dominum! – Jöjjetek, imádjuk az Urat!« Igen, ezért jöttünk ma ide, hogy imádjuk és dicsőítsük őt” – ezekkel a szavakkal kezdődött dr. Ternyák Csaba, immár beiktatott egri érsek homíliája 2007. június 9-én az egri bazilikában, ahová a személyes vendégeken és az Egri Főegyházmegye papjain és hívein kívül még nagyon sokan érkeztek, különösen a Győri és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéből.
A székesegyház rajta a felirattal nemcsak az egri híveket várja, hanem lelki központja az egész egyházmegyének is. A zarándoklatok, a székesegyház búcsúja, a papszentelések mind olyan alkalmak, amikor a főpásztor várja a híveket, hogy együtt ünnepeljenek. Megszoktuk, hogy húsz éven keresztül Seregély István érsek úr, mint jó pásztor és tanító várt és fogadott bennünket. Ismerős volt alakja, megismertük szokásait, tudtuk szófordulatait, és egyénisége, mindig aktuális tanítása, életvitele példakép, igazodási pont lehetett számunkra.

A beiktatási szentmisén még mint a liturgia vezetője vonult be az asszisztenciával, de az új érsek kinevezési okiratának ismertetése után, melyet latin nyelven Juliusz Janusz apostoli nuncius, magyar nyelven pedig Ficzek László érseki irodaigazgató olvasott fel, ünnepi beszédében elköszönt a papoktól, hívektől.

A jelenlévő vendégek és az új érsek köszöntése után mindenekelőtt a Jóistennek való hálaadást fogalmazta meg: „Köszönöm a Gazdámnak, az élő Istennek, Mennyei Atyámnak, hogy tenni tudtam, ami tőlem tellett. Szolgálat volt ez, hivatásból fakadó kötelességteljesítés, amely nem igényel külön elismerést. Ellenfele voltam mindenféle hatalomra való törekvésnek, szembeszálltam minden gazdagodással.” Megköszönte valamennyi közelebbi és távolabbi munkatársának ezt a húsz esztendőt, megemlékezett volt és jelenlegi püspöktársairól, akik az egyházmegye vezetésében segítették, és kérte azok bocsánatát, akiket valamivel megbántott. Végül az új főpásztorra irányította figyelmünket, kiemelve az együttműködés fontosságát, és kérve számára egészséget, jókedvet és állhatatosságot.

A beszédet zúgó taps követte, miközben Seregély érsek úr átadta a pásztorbotot, a püspöki szolgálat pásztori tisztségének jelképét. Most már az új érsek vezeti az egyházmegyét. Jó Pásztor módjára kell tanítania, vezetnie és megszentelődéshez segítenie a rábízottakat.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Erdő Péter bíboros, prímás, érsek, a konferencia elnöke mondott köszöntőt. Ternyák Csaba érsek püspöki jelmondatából kiindulva (Dicsőség neki mindörökké!) kiemelte, hogy Isten dicsősége az Egyház és az emberiség létének első célja, amivel szorosan összefügg az emberek üdvösségének szolgálata. Az új egri érsekre utalva kijelentette: „Öröm számunkra, hogy a kultúránk, jövőnk és keresztény reménységünk szempontjából is nagy kihívást jelentő mai időkben társak lehetünk a misszió munkájában.”

Az Érseki Káptalan és a Tanácsosi Testület nevében Mándy Zoltán pápai prelátus, kanonok, a bazilika plébánosa köszöntötte. A papok, diakónusok, szerzetesek nevében Csizmadia István, az Érseki Hittudományi Főiskola rektora mondott köszöntőt, idézve Jézus Péter apostolnak szóló szavait: „Imádkoztam érted, hogy megerősítsd testvéreidet a hitben.” Egyházmegyénk papságának is ez a kérése, erősítsen meg bennünket a hitben – folytatta a rektor. – Az elmúlt évek sok pozitív eredménye, kezdeményezése mellett is szükségünk van erre, hogy szemináriumunkban nagyobb számban legyenek egyházmegyés kispapjaink, hogy a lelkigyakorlatok, rekollekciók látogatottabbak legyenek, hogy papságunk, elfogadva a világi munkatársak segítségét, fiatalos lendülettel és lelkesedéssel szolgálja Istent és a helyi egyházat.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>