Cikkek listázása

Ízelítő a Ladik Keresztény Könnyűzenei Fesztiválról

Apostagi hangulatok

Szerző: Lengyel Erzsébet

Apostagnak, ennek a Duna bal partján, Budapesttől mintegy hetven kilométerre található Bács-Kiskun megyei falunak a neve sok keresztény fiatal számára egybeforrt a Ladik Fesztivállal. A tizenkét éve hagyományosan augusztus első hétvégéjén zajló keresztény könnyűzenei találkozón elsősorban a fergeteges hangulat, a jó zene és az együttlét öröme jelent maradandó élményt.
A fesztivál megálmodói egy imaközösség tagjai, akiknek Nagymaroson és Egerszalókon tűnt fel, hogy az úgynevezett keresztény könnyűzenére azok a fiatalok is fogékonyak, akiknek nem sok közük van a valláshoz. Egy ilyen találkozó után született meg a Ladik Fesztivál ötlete, egy olyan rendezvényé, ahol a zenéé a főszerep. Először csak három együttes lépett fel, de évről évre egyre többen jelentkeztek, és a tizenkét év alatt bebizonyosodott, hogy folyamatosan komoly az érdeklődés e zene iránt. Az azóta már többgenerációsra duzzadt rendezőgárda katolikus, református és evangélikus fiatalokból verbuválódott, akik együtt dolgozva tesznek meg mindent a fesztivál sikeréért. Szinte azonnal a záró szentmise után megkezdődik a következő fesztivál tervezése, amiből ötödik éve a szalézi rend is kiveszi részét, hiszen közös a céljuk: Istenhez vezetni a fiatalokat, tekintet nélkül arra, hogy hívők-e vagy sem. A szerzetesek a Szalézi Ifjúsági Mozgalom segítőivel együtt szabadidős játszóházat – úgynevezett oratóriumot – vezetnek a fesztivál ideje alatt, számos játékkal, sportolási, barátkozási és gyónási lehetőséggel.

A találkozó programjának gerincét a szabadtéri színpadon zajló koncertek adják. Igazán sokféle zenei műfajjal találkozhatunk itt: a kőkemény rocktól kezdve a dzsesszen, countryn, rock and rollon és funkyn át egészen a hagyományosnak mondható lágyabb, főleg akusztikus hangszereken játszott keresztény könnyűzenéig. Bevált gyakorlat szerint hívják meg azokat az együtteseket, akik minden évben fellépnek – állandó résztvevői a fesztiválnak többek között a Gável testvérek és Borka Zsolt –, de felkínálják a bemutatkozás lehetőségét a kevésbé ismerteknek is. A házigazdák sem maradnak ki a sorból, hiszen a fesztiválon minden évben játszik az apostagi Ladik együttes is. A zenészek hihetetlenül sok szenvedélyt, erőt és lelkesedést képesek átadni a fiataloknak, akik alig várják kedvenceik fellépését. Az élő koncert frenetikus zenei élmény, igazi vérpezsdítő hatása van, mindenkit rabul ejt. A nézők együtt tapsolnak a helybéliekkel, a fellépésükre váró zenészekkel és a szerzetesekkel, és összekapaszkodva táncolnak a színpad előtti szabad téren.

A szervezők a koncertek és az állandó kísérő programok mellett, mint például a strandfoci, a táncház és a bográcsparti, mindig igyekeznek valami újjal színesíteni a kínálatot. Idén kiváló rockcsillagunk, Varga Miklós látogatja meg a Ladikot, az esti közös imádságos együttlét gondolatai pedig a falu névadóira, az apostolokra és az apostolkodásra hívják majd fel a figyelmet. A szombati közös ebéd alatt minden érdeklődőnek alkalma lesz meghallgatni Beer Miklós váci püspök gondolatait, aki Bábel Balázs érsekkel együtt védnökként minden évben megtiszteli jelenlétével a fesztivált, a koncertek után pedig reneszánsz est veszi majd kezdetét. A rendezvényeket mintegy keretbe foglalják a szentmisék, református és evangélikus istentiszteletek, éjszakai dicsőítések és változatos lelki programok, melyek között idén a Társ-Suli párkapcsolati tréningje számít újdonságnak.

Apostagnak a Ladik Fesztivál valódi örömünnep, a falu apraja-nagyja egész évben készül rá. A zene által a közönség, a zenészek és a házigazdák egy őszinte, vidám, szeretetteljes közösséget alkotnak, amely minden évben visszavárja azokat, akik meghallják, amit a zene hangjain keresztül üzen nekik az Isten.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>