Cikkek listázása

Biblia- és koránkonferencia Szegeden

Ábrahám, Jézus és Mohamed egy asztalnál

Szerző: Márton Gábor

Fotó: Márton Gábor

Augusztus 26. és 28. között rendezik meg hazánkban az első olyan tudományos ülést, amely a zsidó, keresztény és muzulmán vallás szent könyveinek egymáshoz való viszonyával foglalkozik. Ez a rendezvény immár a 19. a Szegedi Biblikus Konferenciák sorában. A gazdag, csaknem két évtizednyi múltról és az idei témáról mesélt lapunk munkatársának dr. Benyik György, a Szegedi Hittudományi Főiskola biblikus tanszékének vezetője, aki a kezdetektől szervezője a konferenciasorozatnak.
– Ha csak a számokat nézzük, a Szegedi Biblikus Konferencia 19. évfordulóján arról adhatunk számot, hogy eddig 218 előadást hallgattunk meg, ezek szövegét pedig 14 kötetben tettük közzé. Összesen 30 könyvvel, vagyis átlagosan évente két kötettel gyarapítottuk a biblikus irodalmat. A tizennyolc év alatt 2435 személy vett részt a rendezvényen. A tudományos program nemzetközi elismertségét igazolja a 69 külföldről érkezett neves előadó is.

A konferencia megvalósításának tétova kísérlete 1987-ben történt, de az első valóban jelentős tudományos összejövetel 1989-ben volt immár ökumenikus jelleggel. Az első két alkalommal inkább csak problémákat vetettünk fel, az elhangzott előadásokat ki sem adtuk.

Már a kezdet kezdetén komoly nézetkülönbség alakult ki arról, hogy maradjon-e a konferencia katolikus, és csak professzorok vegyenek részt rajta, vagy nyisson a testvéregyházak társ­intézetei és megfelelő előképzettséggel rendelkező világiak felé is. Végül a nyitás mellett döntöttünk, és az eredmények igazolták döntésünk helyességét, hiszen a látogatottság évről évre növekedett. Szívesen látogatnak a konferenciára papok, lelkészek – egyfajta továbbképzésként fogva fel ezt a találkozási lehetőséget. A testvéregyházak felsőoktatási intézményei, a civilek és számos szerzetesrend is képviselteti magát ezeken az őszi összejöveteleken. Jó találkozási helye a konferencia a teológiát végzett katekétáknak is, akiknek ilyen irányú szervezett továbbképzése sajnos még nincs megoldva.

Az első két találkozás meghatározó egyénisége néhai Gál Ferenc professzor volt, aki szorgalmazta, hogy készüljön kommentár az újszövetségi Szentíráshoz. A második évben már jelen volt Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, akit később a konferencia alelnökének kértünk fel, valamint Rózsa Huba professzor is. Jakubinyi György és Kocsis Imre kommentárjának ötlete is ezután született meg, de ekkor fordítottuk le a Collegeville Liturgical Press újszövetségi kommentársorozatát is, ami Szegedi Bibliakommentár címen 11 kötetben jelent meg. Kezdetektől lelkesen segített Valentiny Géza prelátus, aki sokáig egyetlen támogatónk volt, valamint házigazdánk, Gyulay Endre megyéspüspök.

1996 körül újabb fordulópont következett: nagy viták kezdődtek, mivel a résztvevők közül néhányan a konferencia ortodoxiáját féltették.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>