Cikkek listázása

Nyári programajánló

Nagyszebentől az Uffizi-képtárig

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Vida József

A vakáció nemcsak a gyermekeket tölti el várakozással, valójában mindannyian izgatottan lessük, milyen színeket, illatokat hoz, milyen tájakra vezet el bennünket a nyár. Akár hosszabb utazást tervezünk, akár csak egy-egy hétvégére szervezünk programot, számtalan lehetőség nyílik, hogy emlékezetessé tegyük a nyarat az egész család számára. Ehhez szeretnénk néhány programot ajánlani határon innen és túlról.
Januártól Luxembourggal együtt a dél-erdélyi település, Nagyszeben viseli az Európa kulturális fővárosa büszke címet. E titulust az Európai Unió ítéli oda egy évre, mely idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására.

Nagyszeben vonzereje építészeti örökségében és a környező táj szépségében rejlik. Hangulatát meghatározza a lakosság sokfélesége, hiszen románok, magyarok és szászok laknak a városban.

Nagyszeben évszázadokon át a térség kulturális központja volt, s most azzá válhat újra. Nemcsak a város varázslatos hangulata és a számos történelmi látnivaló – a gótikus székesegyház, a Brukenthal Múzeum és Képtár, a várostorony, a római katolikus és ortodox templomok – miatt érdemes ellátogatni Nagyszebenbe, hanem azért is, mert színházak, kulturális, zenei központok várják programjaikkal a látogatókat.

A kulturális fővárosként bemutatkozó Nagyszebenben már 2006 szilveszterének éjszakáján megkezdődött az egész esztendőben zajló rendezvénysorozat. A szabadtéri rendezvények időszaka májusban kezdődött nemzetközi színházfesztivállal, amelynek idejére az előadások kiköltöztek az óváros tereire, a szebeni utcákra. A nyári időszak is változatos programokat kínál: lesz többek között animációs filmkészítő műhely, dzsesszfesztivál, román avantgárd művészek kiállítása, kórus- és táncfesztivál, népviselet- és népi mesterségek bemutatója s két filmfesztivál is.

A magyar vonatkozású programok közül kiemelendő a HÍD Szebeni Magyar Egyesület Ars Hungarica című rendezvénysorozata, amely az erdélyi magyar kulturális örökség sokszínűségét mutatja be színházi előadásokon, kiállításokon, klasszikus-, könnyű- és népzenei koncerteken, vetítéseken és konyhaművészeti bemutatókon keresztül. Az augusztus 19-től 26-ig tartó Magyar Hét rendezvényei tematikus napok köré tömörülnek, minden nap a magyar kultúra olyan jeles képviselőjének nevét viseli, akik valamiképpen köthetőek Nagyszeben múltjához: Borsos Miklós, Szent István, Nyírő József, Barabás Miklós, Kós Károly, Petőfi Sándor, Bartók Béla, Bodor Mária. (Bővebb információ, részletes programok: www.szeben.ro.)

Nagyszeben utcáin sétálva ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 2010-ben Pécs viseli majd az Európa kulturális fővárosa címet!

Erzsébet királyné mítosza

Az egész családnak nagyszerű kikapcsolódást biztosítanak a múltidéző fesztiválok, történelmi játékok. Szinte minden vár és kastély megtelik élettel, ha csak néhány napra is, a nyári hónapokban. A visegrádi palotajátékok, az egri végvári vigasságok vagy a nagyvázsonyi fesztivál méltán vált országos hírűvé. Most a gödöllői kastély is bekapcsolódik a múltidézők sorába, ugyanis megrendezik az Erzsébet királyné-emlékévet, a császárné születésének százhetvenedik, első magyarországi látogatásának százötvenedik, illetve koronázásának száznegyvenedik évfordulójára emlékezve.

Június 7-én nyílik meg a kastélyban az Erzsébet királyné mítosza című kiállítás, amely szeptember 30-ig várja a látogatókat. A megnyitó hétvégéjén, június 9-én és 10-én gyermekfoglalkozások, bábelőadás, lovasbemutató, a koronázási szertartás megelevenítése, táncház, filmvetítés, bécsi dallamokat idéző hangverseny várja a családokat. Június 23-án, a múzeumok éjszakáján Brigitte Hamann történész (Bécs) idézi fel Erzsébet királyné alakját, illetve éjszakai kosztümös tárlatvezetéseket, koncerteket, filmvetítést rendeznek. (A rendezvénysorozat honlapja: www.kiralyikastely.hu/erzsebet.)

A gödöllői Grassalkovich-kastély emellett idén is otthont ad az immár hagyományos Barokk kastélynapoknak augusztus 11-én és 12-én, amely a kastély történetének egyik legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseményének, Mária Terézia 1751-es látogatásának állít emléket.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>