Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán

A tökéletes trükk (The Prestige)

Két bűvész párhuzamos karrierjét kísérhetjük figyelemmel Christopher Nolan kosztümös filmjében, aki – ha emlékszünk a befutását jelentő Mementóra – nem meglepő módon ismét mesterien csúsztatja az idősíkokat Christopher Priest regényének adaptációjában. Hugh Jackman és Christian Bale ismét bizonyítják, hogy nemcsak korunk legférfiasabb sztárjai, de hihetetlenül jó színészek is, ahogy a két illuzionista szerepében egymás rafinált elpusztításán mesterkednek. A trükk maga az életük – hangzik el többször is, és valóban ennek vagyunk tanúi a film történetében is, amely maga is egy többszörösen megcsavart bűvésztrükk.

A királynô (The Queen)

Talán innen Európa túlsó végéről fel sem tűnt nekünk, hogy csaknem tíz évvel ezelőtt, a Diana hercegnő halálát követő napokban mekkora recsegésen-ropogáson ment át a monarchia intézménye Angliában. A lovagi címmel kitüntetett Dame Helen Mirren uralja a filmet az uralkodó megszólalásig hű képében, de a vele ellentmondásos, rideg-bensőséges kapcsolatban lévő partner, a munkáspárti, friss miniszterelnököt, Tony Blairt játsszó Michael Sheen is megrázó alakításával tűnik ki a bámulatos imitáción túl. A társadalmi érzékenységéről híres Stephen Frears rendező a hagyományőrzés és a változtatás-újítás örök konfliktusára tapint rá, ahogy lebilincselően, ugyanakkor nagyon is viccesen meséli el a sztárhercegnőjét sirató nemzet és az évszázados értékrendjéhez, szokásaihoz ragaszkodó királyi család ütközésének történetét.

A család kicsi kincse (Little Miss Sunshine)

Nincs megállás és nincs kegyelem Jonathan Dayton és Valerie Faris kliprendezők első nagyjátékfilmjében: a jóléti társadalmakban torzult lelkek és családi kapcsolatok tablószerű vízióját terítik elénk gyilkos humorral. Szépségversenyre viszi a család csúnyácska, duci kislányát keresztül fél Amerikán egy rozzant mikrobuszon, fedélzetén csupa kiállhatatlan és az élet különböző területein vesztes figurával. Az alkotók szinte pergőtűzszerűen záporoztatják leleplező megfigyeléseiket a nyakig jólétben élő, de egymást egyre kevésbé szerető, sőt elviselő emberekről. Annál meglepőbb és meggyőzőbb, amikor a végén pont a családi szeretet lehetségességéről fogalmaznak üzenetet a leheletnyi érzelgősségével együtt is következetes csúcsjelenetben.

Apró titkok (Little Children)

Nincs kegyelem a Tom Perrotta regényéből készült, és irodalmi gyökereit erősen őrző filmben sem, melyben Hálószobában című korábbi munkájához hasonlóan Todd Field a kertvároslakók szívügyeit vizsgálja. Egy anyuka és egy apuka egymásba szeretnek valahol a játszótér és az úszómedence között, és mielőtt eljutnának odáig, hogy felrúgják családi életüket, még egyéb nehéz sorsúak, egy szexuális zavarokkal küzdő férfi és egy önbíráskodó is egyre izmosabb mellékszálat kap, amelyek kissé művi módon egyazon éjszaka közelítenek tragikus fordulatok felé, de az eredmény így is megtisztító erejű. Persze a korhatáros film csak azoknak ajánlható, akik – a film egyik szereplőjével ellentétben – értik, hogy a Bovaryné többről szól, mint egy „ringyóról”.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>