Cikkek listázása

Ford Focus S-max

Az Év Autója 2007-ben

Szerző: Somogyi Kristóf

A Ford S-maxot szoros versenyben találták a legjobbnak, olyan autókat sikerült legyőznie, mint a Citroen C4 Picasso, a Fiat Grande Punto, a Honda Civic, az Opel Corsa, a Peugeot 207-es, a Skoda Roomster és a Volvo C30-as.

Az S-max gyártását még 2006-ban kezdte meg a vállalat, de az eladási adatok eddig nem ígérnek semmi jót. Pedig az autóval nincs probléma, kívül gyönyörű, belül hatalmas és kényelmes. Egész egyszerűen lehet, hogy egy ekkora buszra nincs szükségük az európai embereknek, a népesség úgyis csökken, majd megveszik Kínában. Az autó vonalvezetése egyszerű, és pontosan ez a szépsége. Fordék a buszjelleget kívánták erősíteni, s ez kívülről meg is látszik: nincsenek például erősen lekerekített sarkok. Ugyanakkor nincsenek tolóajtói sem, amivel viszont a személyautó stílust erősítik. Nagyon tetszetős, hogy az első kerekeknél kopoltyúszerű légbeömlők vannak. Ugyancsak ötletes, hogy a ködlámpák feljebb kerültek.

A belső eléggé nagy és fényes. Sok kis oldalsó ablak és egy hatalmas szélvédő engedi be a napsugarakat, ám ahogy az ilyen autóknál megszokott, a hátsó ablak nem biztosít túl nagy kilátást. Ha a belsőt vesszük alapul, a gépjármű alkalmas több személy, akár 5–7 fő kényelmes szállítására is. A műszerfalnak egyterű jellege van: minden egyszerűen irányítható, minden információt szemmagasságban helyeztek el a kijelzőkön. Az eszközök használata nem igényel nagy szaktudást.

A motorokra természetesen a német minőség jellemző, a hibaszázalék elég alacsony. 1,6-ostól 3 literesig terjed a paletta, ezek fogyasztása 8 liter körül mozog, ami egy ilyen autó esetében nem meglepő.

Maga az autó tetszetős, és ha rendelkeznék megfelelő mennyiségű forinttal, meg is venném. Csakhogy a jármű árát nem a háromgyermekes, középosztálybeli magyar emberek pénztárcájához szabták.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>