Cikkek listázása

Önkéntes Központ Szegeden

A könyvgyűjtéstől a virágültetésig

Szerző: Márton Gábor

Az önkéntesség fogalma és intézménye még nem túl elterjedt és közismert hazánkban. Ennek a segítő szolgálatnak a megismertetését, elfogadtatását és a vállalkozó kedvű önkéntesek közvetítését végzik az Önkéntes Központok. Munkatársunk a tavaly nyáron indult szegedi központ vezetőjével, Zsivkovitsné Gyenes Krisztinával beszélgetett.
– Mivel foglalkozik egy Önkéntes Központ?

– Az országos hálózatnak köszönhetően az Önkéntes Központok alaptevékenysége mindenhol ugyanaz: önkéntesek toborzása, majd közvetítése civil szervezetekhez. Fontos feladatunk az önkéntesség népszerűsítése mind az önkéntesek, mind az őket fogadó szervezetek körében, illetve a társadalomban. Tanácsadást nyújtunk szervezeteknek, ami egyaránt jelenti az önkéntesek fogadásával, a szervezetbe való integrálásukkal, motiválásukkal kapcsolatos kérdések, de akár az önkéntes törvénnyel kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolását is. A szervezeteket önkéntes menedzsmentképzések szervezésével is segíti felkészülni a központ.

– Mit jelent az, hogy a szegedi Önkéntes Központ egy országos hálózathoz tartozik?

– A budapesti Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) a hollandiai Országos Önkéntes Központtal (CIVIQ) együttműködésben, a PHARE-program keretében 2004 őszén indította el az országos Önkéntes Központ Hálózatot. A hálózatnak az első évben hat tagja lett (Budapest, Pécs, Szekszárd, Békéscsaba, Nyíregyháza, Szolnok). A következő évben a hálózat három új taggal bővült (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged), amelyben a szegedi központ nyitásának lehetőségét a Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért nevű civil szervezet nyerte el. Minden Önkéntes Központnak olyan civil szervezet adja a hátterét, amely tevékenységében már kapcsolódik hozzá, vagy a későbbiekben ilyen tevékenységgel kívánja bővíteni profilját.

– Hogyan kapta meg a Talentum Alapítvány ezt a lehetőséget?

– Pályázat útján, amit 2005 őszén írtak ki a hálózat bővítésére. A pályázat megnyerése után az ÖKA rendszeres felkészítő alkalmak szervezésével segítette elő a három új központ megnyitását. E felkészítések során a Hollandiában már nagy hagyománnyal működő önkéntestapasztalatokat is felhasználták, átadták. Alapítványunk, mely addig elsősorban önkéntesek képzésével foglalkozott, ettől kezdve új profilként működteti a központot, és koordináló szervezetként kapcsolódik az ÖKA-hoz.

– Milyen eredményeket sikerült elérni a nyitás óta?

– 2006. június 5. és 11. között az Önkéntesek Hete programsorozathoz kapcsolódva nyitottuk meg a szegedi központ. Működésünk során párhuzamosan kell dolgoznunk. Egyrészt felkeressük és adatbázisba vesszük azokat a civil szervezeteket, amelyek önkénteseket szeretnének fogadni. Eddig huszonnyolc civil szervezet jelentkezett be adatbázisunkba, ezek több, akár 4–5 tevékenységre is várnak segítőket. Emellett az önkéntesek toborzása a másik feladat, ami szintén több szálon fut, mert máshogy és máshol szólítja meg a központ az egyetemistákat, máshogy a nyugdíjasokat és máshogy azokat, akik munkájukon felül vállalnak önkéntes munkát. Egyelőre több önkénteshely van, mint amennyi önkéntes, de a konkrét célcsoportra irányuló toborzások csak ettől az évtől indulnak be teljes erővel. Célunk, hogy minden bejelentkezett önkéntesnek találjunk megfelelő helyet, ahol segíteni tud, és maga is élményeket, tapasztalatokat szerezhet. Másrészt pedig szeretnénk elérni, hogy minél több fogadószervezet tudja megvalósítani küldetését a közvetített önkéntesek segítségével. Legutóbbi nagy vállalkozásunk az Önkéntesek Nemzetközi Napja alkalmából meghirdetett mesekönyvgyűjtési akció volt december 5-én. Ennek keretében szép számmal gyűltek össze olyan új és használt mesekönyvek, amiket a központ január első hetében adott át a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikájának.

– Általában milyen önkéntesekre van igény?

– Nagyon sokféle tevékenységre várják a segítséget a szervezetek a fizikai munkától (kertrendezés, közösségi terek kialakítása), irodai munkán át (könyvelés, pályázatírás, honlapfejlesztés), a gyerekekkel való foglalkozásig (játszóház vagy kézművesfoglalkozás vezetése, korrepetálás). Az önkéntesek között akad, aki segítő szándékkal bármit szívesen végez, de olyan is van, aki a saját szakmai tudásával (például könyvelő, tanár) kíván segíteni a munkahelyén kívül. Mindkét típusú önkéntesre nagy szükség van!

– Mik a tervei a közeli és a távolabbi jövőre az Önkéntes Központnak?

– Az önkéntesség Magyarországon még csak most kezd éledni. El sem tudjuk képzelni, hogy micsoda lehetőségek rejlenek benne! Két tervünket hoznám fel példának. Szeretnénk beindítani a közösségi önkéntességet, amikor egy konkrét közösség (például ifjúsági, nyugdíjas stb.) határozza el, hogy együtt szeretnék például egy beteg gyerekekkel foglalkozó szervezet kertjét rendbe tenni, virágokkal beültetni, vagy például a közösség egy játékos délutánt, teadélutánt szervez magányosan élő időseknek vagy mozgáskorlátozottaknak. A másik nagy terület a vállalati önkéntesség, ahol tegyük fel egy profitorientált cég dolgozói, vezetői önkéntes munkában, a cég adományaként kifestik egy kiválasztott civil szervezet termeit. Ezeknek az egymásra találásoknak és az önkéntes tevékenység lehetőségeinek felismerését kívánja a központ segíteni.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>