Cikkek listázása

Önkéntes Központ Szegeden

A könyvgyűjtéstől a virágültetésig

Szerző: Márton Gábor

Az önkéntesség fogalma és intézménye még nem túl elterjedt és közismert hazánkban. Ennek a segítő szolgálatnak a megismertetését, elfogadtatását és a vállalkozó kedvű önkéntesek közvetítését végzik az Önkéntes Központok. Munkatársunk a tavaly nyáron indult szegedi központ vezetőjével, Zsivkovitsné Gyenes Krisztinával beszélgetett.
– Mivel foglalkozik egy Önkéntes Központ?

– Az országos hálózatnak köszönhetően az Önkéntes Központok alaptevékenysége mindenhol ugyanaz: önkéntesek toborzása, majd közvetítése civil szervezetekhez. Fontos feladatunk az önkéntesség népszerűsítése mind az önkéntesek, mind az őket fogadó szervezetek körében, illetve a társadalomban. Tanácsadást nyújtunk szervezeteknek, ami egyaránt jelenti az önkéntesek fogadásával, a szervezetbe való integrálásukkal, motiválásukkal kapcsolatos kérdések, de akár az önkéntes törvénnyel kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolását is. A szervezeteket önkéntes menedzsmentképzések szervezésével is segíti felkészülni a központ.

– Mit jelent az, hogy a szegedi Önkéntes Központ egy országos hálózathoz tartozik?

– A budapesti Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) a hollandiai Országos Önkéntes Központtal (CIVIQ) együttműködésben, a PHARE-program keretében 2004 őszén indította el az országos Önkéntes Központ Hálózatot. A hálózatnak az első évben hat tagja lett (Budapest, Pécs, Szekszárd, Békéscsaba, Nyíregyháza, Szolnok). A következő évben a hálózat három új taggal bővült (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged), amelyben a szegedi központ nyitásának lehetőségét a Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért nevű civil szervezet nyerte el. Minden Önkéntes Központnak olyan civil szervezet adja a hátterét, amely tevékenységében már kapcsolódik hozzá, vagy a későbbiekben ilyen tevékenységgel kívánja bővíteni profilját.

– Hogyan kapta meg a Talentum Alapítvány ezt a lehetőséget?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>