Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Mondd, testvér! (Talk to Me)

Mondd, testvér!

Habár a Mondd, testvér! című életrajzi film főhősét, a Petey Greene nevű legendás fekete rádióst a hatvanas évekből a magyar közönség nem ismerheti, a kalandos sorsa alapján készült filmet attól még érdeklődéssel figyelheti. Greene ugyanis egyenesen a börtönből, egy büntetés-végrehajtási intézet helyi rádiójából került az egyik vezető washingtoni R’n’B-csatornához. A kezdeti nehéz­ségek után a férfi az elnyomott fekete közösség szószólója lesz, aki műsorában mindig kimondja az igazat. Kasi Lemmons filmje Don Cheadle-lel a főszerepben pályájának kezdetétől egészen annak végéig követi a rádiós sorsát, érintve a fekete polgárjogi mozgalmak, az identitás, az önbecsülés, az önpusztítás és az alkoholizmus kérdését is.

A Királyság (The Kingdom)

A színészként (Copland; Collateral) és rendezőként (Ronda ügy) egyaránt ismert Peter Berg egyszerre izgalmas és elgondolkodtató politikai thrillert készített, melynek címe cselekményének helyszínére, a Szaúd-Arábiai Királyságra utal. Bomba robban Rijád egy amerikaiak által lakott negyedében, melynek során több százan halnak és sérülnek meg. Az FBI a helyszínre küld egy négy tagból álló csapatot, ám a szaúdiak nagyon szűk mozgásteret biztosítanak nekik a nyomozásra. Embereinknek azonban segítőtársaik akadnak két helyi rendőr személyében, így amerikai és arab együtt nyomoz a robbantók után. Habár a rendezőnek már több mint tíz éve foglalkozik a film ötletével, az a szeptember 11-i történések és az amerikaiak közel-keleti háborús szerepvállalása miatt sajnos ma is aktuális.

Mézengúz (Bee Movie)

Mézengúz

A Mézengúz című animációs film a népszerű amerikai komikus, Jerry Seinfeld projektje, akit a magyar néző az önmagáról elnevezett sitcomból (Seinfeld) ismerhet, és aki forgatókönyvíróként jegyzi a méhes mesét. A Barry B. Benson nevű fiatal méh iskolái elvégzése után csalódottan veszi tudomásul, hogy rá is csak a méhkas nyújtotta robot vár, amihez nincs semmi kedve. Inkább kirepül a szabadba, a nagyvilágba, ahol egy vonzó lány segítségével megismerkedik az emberek világával. Ahogy azt az utóbbi években már megszokhattuk, a Mézengúz a többi hasonló animációs munkához hasonlóan nemcsak a gyerekközönséghez akar szólni. Mulatságos poénjaival a felnőtteknél is célba talál, ráadásul üzenete az élővilágot kizsákmányoló emberekről igencsak túlmutat a gyermeki világon.

DVD: Drezda (Dresden), Stauffenberg (Stauffenberg)

Habár „csak” tévéfilmek, a nálunk ősz végén DVD-n megjelent Stauffenberg és Drezda című alkotások mind a téma feldolgozása, mind a képi megvalósítás igényessége okán méltó társai lehetnek a II. világháború eseményeit német szempontból feldolgozó újabb mozifilmeknek (A bukás, Sophie Scholl, Napola). A Hitler elleni merénylet, majd az államcsínykísérlet kudarcát elbeszélő Stauffenberg elsősorban a résztvevők lélektani küzdelmeinek ábrázolásában erős, a Drezda pedig a háború egyik legembertelenebb bombázásának történetét meséli el látványosan és igen megrázó módon.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>