Cikkek listázása

A Fokoláre Mozgalom és a Városmisszió

Szeretet-dobókocka

Szerző: Reskovits Ágnes

A lisszaboni és a brüsszeli Városmisszión a magyar delegáció tagjaiként vehettünk részt. Megfiatalodott Egyházat és várost láthattunk, melynek titka talán az volt, hogy az Egyház vezetői, a plébániák, az egyházi szervezetek, a mozgalmak és a közösségek egyaránt megpróbáltak szembenézni városaink fájdalmaival, átölelni a nehézségeket, és így mindez ugródeszkává vált a város megújulásának, feltámadásának útján.
Most örömmel készülünk a budapesti eseményekre.

Az előmisszión bemutattuk az arra járóknak a szeretet-dobókockát, melynek oldalain a szeretet gyakorlásának egy-egy módja szerepel: mindenkit szeretek, elsőként szeretek stb. Ez emlékezteti a legkisebbeket – de sokszor a nagyokat is – a nap folyamán Jézusra, irányt ad tetteiknek, hogy a szeretet mindig elsőbbséget élvezzen. Januártól pedig havonta rendezünk beszélgetést családok részére A szeretet művészete a családban címmel, hogy a Városmisszió önmagunk evangelizálásával kezdődjön.

A szeptemberi Városmisszió alkalmával rendezett nemzetközi kongresszus keretében hat workshopot, interaktív előadást rendezünk:

A sport mint az evangelizáció eszköze a Fokoláre Mozgalom tapasztalatában: a játék, a sport minden kultúrában jelen van. Nyelvezete (szabálya) egyetemes. Egyaránt fejleszti a testet és a lelket. Egyszerre egyéni és közösségi. Ezért különösen alkalmas arra, hogy a béke, az egység és az egyetemes testvériség evangéliumi értékeit közvetítse. Kiváló eszköz különösen a fiatalok számára, hogy párbeszédet folytassanak kortársaikkal.

A „szeretet-dobókocka” a pedagógiában, a családban és a hitoktatásban: a Fokoláre Mozgalom megpróbálja átadni a gyerekek evangelizációjában szerzett tapasztalatát.

„Együtt Európáért” – a keresztény egyházak és mozgalmak megélt evangéliumból fakadó tapasztalata az összefogásról a közös európai élettér jobbítása, a reménytelibb jövő érdekében. Olyan kezdeményezéseket mutatnak be a család, a gazdaság, a politika, az ökológia, a szegénység és a multikulturalitás területéről, amelyek a testvériség gondolatát valóra váltva, helyi szinten már megoldást tudtak felmutatni. Beszámolnak a 2004-es és 2007-es nemzetközi stuttgarti találkozóról és a hozzá kapcsolódó magyarországi rendezvényekről is.

Az Afrika Terv: nagyvárosainkat csak akkor nevezhetjük igazi európai városnak, ha oda tudunk fordulni a szegényebb kontinensek felé. Élménybeszámoló és ismertető a Fokoláre Mozgalom fiataljainak nemzetközi akciójáról, amit 2000-ben indítottunk. A terv keretében négy országban (Kamerun, Kongó, Tanzánia és Uganda) segítjük az ott élő fiatalokat.

Közösségi Gazdaság: a Fokoláre mozgalom lelkületének gazdasági megnyilvánulása. Modern, hatékony vállalkozásokról van szó, melyek a piacgazdaságon belül működnek és a gazdasági élet minden területén a testvéri szeretet és a közösség megvalósítására törekszenek. A termelt profitot három részre osztják: a vállalkozás fejlesztésére; a testvériség szellemében élő „új emberek” képzésének támogatására; illetve közvetlenül a szükséget szenvedők javára fordítják. Így a haszon mindhárom része hozzájárul egy nélkülözésmentes, testvéribb világ kialakulásához: munkahelyeket teremt, új kultúrát – a birtoklás kultúrájával szemben az adás kultúráját – terjeszti, és segítséget nyújt.

A szolidáris család: tanúságtételek a családon belüli kapcsolatokról és a családok egymás közötti kapcsolatáról. Szóba kerül a házaspárok egymás közötti kommunikációja és a gyermekekkel való kapcsolat, valamint a családok között megvalósuló anyagi és lelki közösség. Ismertetjük a Fokoláre Mozgalom családjai által indított távtámogatást is.

Mozgalmunk fiataljai a Bakáts téri rendezvények előkészületeibe kapcsolódtak be, s a Városmisszió egész hetében különböző témákban beszélgetéseket kezdeményeznek majd kávéházi formában.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>