Cikkek listázása

hogy a fiatalokban ne csak egyféle kép alakuljon ki az Egyházról

Sokszínűség, vidámság, összetartozás

Szerző: Márton Gábor

Miért jó táborozni, feladni a megszokott otthoni kényelmet, lecserélni egy kis időre édesanya főztjét? Ezt leginkább azok a fiatalok tudnák megmondani, akik immár negyedik alkalommal vettek részt a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúsági Táborában Domaszék–Zöldfáson július 9. és 15. között.
„Lehet, hogy nem vagyunk túl korszerűek, de meggyőződésünk, hogy egy fiatalembernek vagy egy fiatal hölgynek a nyárról a táborozás jut eszébe! Nagyon sok plébániai csoportban, ifjúsági közösségben ez már régóta így működik. Sajnos azonban egyre több az olyan település, ahol a fiataloknak nem adatik meg ennek a lehetősége (papjaik, hitoktatóik leterheltek, nem hiányzik nekik még egy nyári tábor »nyűgje« is stb.) (…) Miben különleges ez a tábor, s miért tartjuk fontosnak, hogy nyáron, amikor mindenki a tengerpartra igyekszik, ehelyett mi elmenjünk a domaszéki »homoksivatag« oázisába, Zöldfásra? Vonz minket oda a szépség, a nyugalom, a lazaság, a vidám hangulat és a jól összeállított program, amely csak a keretét adja meg a közösségi élmény megtapasztalásának” – ezek a sorok a Katolikus Ifjúsági Alapítvány honlapján (www.felrazas.hu) olvashatók, mintegy ars poeticájaként a 2004 óta minden júliusban megrendezett tábornak. Az Alapítvány munkatársai, közülük is a két fő szervező, Suller Melinda SJC és Pótári Mihály a Szeged-Csanádi Egyházmegyében működő Felrázás Program keretében szervezik meg az egyhetes együttlétet azoknak a fiataloknak, akiknek saját plébániájuk nem tud biztosítani nyári kirándulást vagy tábort. A program lényeges alapelve az is, hogy a közösen eltöltött időben – és lehetőség szerint az év további részében is – az egyházmegyéhez tartozás tudatát erősítsék meg a fiatalokban az itt kötött új ismeretségek, barátságok által.

A tábort évek óta három fiatal atya vezeti (Pálfai Zoltán egyetemi lelkész, Serfőző Levente szentesi és Veréb László csongrádi plébánosok), akik nemcsak lelkivezetőként, de a játékok, közösségi programok, sportversenyek aktív részeseiként is igyekeznek erősíteni az Egyház tagjainak egységét.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>