Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Férjhez mész – Mert azt mondtam (Because I Said So)

Diane Keatont sokan már akkor egy csapásra megszerettük, amikor az Annie Hall címszereplőjeként, a Woody Allen alakította Alvy Singer kedveseként izgágáskodott és idegeskedett. Túlcsorduló energiáit pontosan három évtizeddel idősebben, Michael Lehmann (Vonzások és állatságok) romantikus komédiájában már nem saját, hanem lányai párkapcsolati problémáira fordíthatja az általa életre keltett figura, Daphne, aki nem kevesebb, mint három csodálatos felnőtt lánnyal büszkélkedhet. Egyiküknek, a legkisebbnek azonban sehogy sem sikerül megtalálnia a párját, ezért a mama – puszta jó szándéktól vezérelve – kezébe veszi a dolgokat, és maga kezd el társat keresni a neten lányának. S ha bárkinek (például az érintetteknek) bármi ellenvetése lenne, s megkérdezné, miért – a válasz a címben: „Mert azt mondtam”.

Evan, a Minden6ó (Evan Almighty)

Ugye emlékszünk még Jim Carrey 2003-as vígjátékára, A Minden6óra, melyben az örökké elégedetlenkedő tévébemondó, Bruce Almighty azt a nemes feladatot kapja, hogy helyettesítse a Mindenhatót? Ha igen, rögtön el is felejthetjük, mivel a folytatásból nemcsak Carrey hiányzik, hanem vele együtt a disznó poénok is. Az alkotók a vígjátéki alapokból családi filmet kreáltak, melyben éppen Bruce ellenlábasa, Evan Baxter az isteni feladatra kiválasztott főhős. Evanből kongresszusi képviselő lesz, mielőtt azonban belevethetné magát a munkába, nem más keresi fel, mint maga az Úr, aki arra veszi rá hősünket, hogy kezdjen lázas bárkaépítésbe, mert közeleg az özönvíz. A film poénjai – főleg a különféle állatokhoz fűződők – inkább a gyerekeknek szereznek majd kellemes perceket, környezettudatos üzenete azonban határozottan a felnőtteknek szól.

Disturbia (Disturbia)

Habár D. J. Caruso Disturbiájának thriller lenne a műfaji meghatározása, nem kell tőle megijedni, hiszen ez a darab inkább csak thriller(ecs)ke. Nem mintha ezzel leszólni akarnánk, hiszen az alkotók kifejezetten szellemesen oldják meg a feladatot, miszerint a mai, modern időkre és egy sokkal fiatalabb korosztályra adaptálják Alfred Hitchcock Hátsó ablak című thrillerklasszikusát. Így lesz a lábatörött, középkorú fotóriporterből 16–17 éves lázadó kamasz, akit durva iskolai kihágása miatt ítélnek szobafogságra, s nem combig tartó gipsz, hanem egy bokára szerelt, rendőrségi jeladó miatt nem hagyhatja el lakását. Ez vezet oda, hogy Kale unalmában nemcsak a szomszédba költöző csinos kortársát kezdi el lesni, hanem egy nem túl bizalomgerjesztő alakot is, aki szerinte nem más, mint az országszerte keresett sorozatgyilkos…

DVD: Miyazaki Hayao rajzfilmklasszikusai

A moziban is bemutatott Chihiro Szellemországban és A vándorló palota után az anime, a japán rajzfilm leghíresebb alkotóegyéniségének korábbi remekeiből jelenik meg egy nagy csokorra való augusztus végétől kezdve DVD-n. Elsőként a Laputa – Az égi palota és az annak idején magyar mozikban is játszott Nauszika – A szél harcosai kápráztathatja el a fantasztikus kalandokra és meseszép animációra fogékony nézőket. Noha Miyazakit a japán Disneynek is szokták nevezni, a legendák világát a modern vagy éppen múltbeli technikával ötvöző történetei cseppet sem az amerikai stúdióra jellemző leegyszerűsítő módon szórakoztatnak; komoly, gyakran felkavaró jellegük miatt kifejezetten érettebb gyerekeknek és felnőtteknek ajánlhatók.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>