Cikkek listázása

A Házas Hétvége mozgalomról

Megújulás a házasságban

Szerző: Körössy László

Fotó: Körössy László

A nemzetközi Házas Hétvége lelkiségi mozgalom tagjai olyan házaspárok, akik szeretnék elmélyíteni, megerősíteni, megújítani kapcsolatukat. A Hétvége kárpát-medencei régiója mintegy ötezer párt foglal magába, vezetőjük a három évenként megválasztott nemzeti team. A Házas Hétvége idén júniusban tartotta szokásos évi nagytalálkozóját. Kecskeméten az új nemzeti felelőst is megválasztották. Gondos előkészületek után a szavazás eredményeként Szirmai Béla és Katalin kapta a bizalmat. A budapesti házaspár számára a három évre szóló megbízatás szolgálatot és küldetést is jelent. Ebben segíti őket Varga János atya is, akit ők hívtak meg a vezető teambe. A Szirmai házaspárral az elkövetkező hónapok legfontosabb feladatairól és a mai párkapcsolatokról is beszélgettünk.
Béla TV-operatőr, világlátott ember, szereti hivatását, csakúgy mint felesége, Katalin, aki táj- és kertépítész. Három felnőtt gyermekük van, és tizenhat éve tagjai a Házas Hétvége mozgalomnak. Egy ismerős pár hívta őket a Hétvégébe, pontosabban egy hétvégére, ahol megismerkedhettek a mozgalommal, azzal a „programmal”, ami segíti a házaspárokat kapcsolatuk megújításában.

– A Hétvége segít abban, hogy újra átéljük: van értelme, és lehet szép kapcsolatban élni, oly módon, hogy a problémáinkat nem söpörjük a szőnyeg alá – hogy aztán ott felpúposodva egyszer csak belebotoljunk –, hanem a megelőzésre helyezve a hangsúlyt abban erősít meg, hogy meg tudjuk hozni mindennapi pici döntéseinket a párunk, a társunk mellett és érte. Ehhez gyakorlati tanácsokat is kapunk – mondja Katalin. – Aki pedig tagja lesz a Hétvégének, ezen felül egy közösségbe is bekerül, amely támogatja őt, és amelynek tagjai támogatást kaphatnak akár éppen tőlünk is. Számos példa volt már erre az elmúlt években, hiszen mi is éltünk meg hullámvölgyeket, és mások is kerültek nehéz helyzetbe. De éppen az a fontos, hogy az apró problémák sorozata ne vezessen a házasságok tönkremeneteléhez, ami, tudjuk, mindig egy hosszú folyamat eredménye.

– Szeretnénk, hogy azt az élményt és azt a lehetőséget, amit a Hétvége nyújt, minél több házaspár megélje – folytatja Béla –, javuljon a kapcsolatuk, ez által családjuk, gyermekeik élete is harmonikusabbá váljon. Azon szeretnénk dolgozni a következő években, hogy szélesebb körben is ismertté tegyük a Házas Hétvégét, ennek érdekében pedig szeretnénk lépni már a szeptemberi Városmisszió idején is. Emellett persze szorgalmazzuk a „hétvégés” házaspárok aktív szerepvállalását is, hogy mutassák meg magukat, legyenek jelen a plébániai életben.

– Szorgalmazzuk azt is, hogy a mozgalmon belül a tagok nagyobb számban kapjanak kisebb-nagyobb feladatokat, hogy a közösséghez való tartozás tudata erősödjön – teszi hozzá Katalin.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>