Cikkek listázása

Véget ért a XXV. Jubileumi Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat

Keresztelő Jánosokra van szükség!

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Negyedszázada gyűltek össze először fiatalok az egerszalóki plébánián Domán Ferenc akkori plébános kezdeményezésére, hogy elvonulva a zajos, városi világból, közelebb kerüljenek Istenhez. Kerényi Lajos piarista atya – aki idén ünnepli 80. születésnapját – a kezdetektől vezetője volt ezeknek a lelkigyakorlatoknak. Egyénisége, markáns gondolatai, lelki tanácsai egyre több fiatalt vonzottak erre az Eger közeli plébániára, amíg lassan kibontakozott, és mára 1500–1800 fiatalt befogadó országos találkozó lett belőle.
Az öt napos program gerincét a július 18. és 22. között megszervezett találkozón most is Lajos atya előadásai jelentették. A lelkigyakorlat idei témája a misszió volt, különös tekintettel a Szent Erzsébet-évre, amelynek kapcsán az irgalmas szeretet gyakorlása került előtérbe. A misszió középpontjában Jézus Krisztus áll: „Jézus diadalútja a történelemben és az emberben: Jézus az egyetlen, aki végigjárja az egész történelmet az első napoktól az utolsóig. Miután az ember bűnbe esett, azonnal rálépett arra az útra, melyet az emberiség (az első emberek gőgje miatt) mérhetetlenül rögössé tett. Ekkor Jézus, az Örök Ige »ígéretté lett«. Egy bűntelen asszony fia legyőzi a gonoszt, majd megváltja az embereket – hangzott el az ígéret.”

Meg kell ismernünk azokat a kérdéseket, amelyekre ma a világ várja a választ, és Krisztusba gyökerezett életünkkel kell megválaszolnunk ezeket:

„Elmenvén teremtsétek meg újra, és hozzátok vissza a keresztény Magyarországot, mint elkötelezett és művelt keresztények!

Keresztelő Jánosokra van tehát szükség: mireánk! Nekünk, keresztényeknek kell ugyanis magunkat alkalmassá nevelni a hatalmas feladatra, hogy életünkön keresztül Krisztust jelenítsük meg a világ számára.

Telve vagyok aggodalommal hazám, a kereszténység és az ifjúság iránt, de nem győzhet a gonosz és nem is fog, azonban ehhez Ti kelletek!”

Az előadások témáit a résztvevők mintegy 60 kiscsoportba szerveződve, beszélgetések során dolgozták fel.

Meghívott előadók is segítettek abban, hogy a témát több oldalról megismerjük. Olyan területeket mutattak be, amelyek sajátos módon kapcsolódnak a misszióhoz. Gável András és felesége a keresztény párkapcsolatról, házasságról tettek tanúságot énekben, szóban. Bognár Boglárka, a sárospataki Szent Erzsébet Iroda vezetője Árpád-házi Szent Erzsébet életét mutatta be korabeli források alapján, felmutatva azokat az értékeket, amelyek ma is követendőek egy fiatal életében. Hajdú Miklós sátoraljaújhelyi börtönlelkész arról a világról beszélt, amely sokunk számára riasztó és embertelen: a fogvatartottak életéről, mindennapjairól, azokról a kihívásokról, amelyekkel a börtönben találkozik mint lelkipásztor.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>