Cikkek listázása

26. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó

Az irgalmas Atya vonzásában

Szerző: Fazekas Orsolya

Idén huszonhatodik alkalommal népesült be ifjúsággal a csodálatos természeti környezetben található máriagyűdi kegyhely. Több száz fiatal jött el, hogy részt vegyen az ifjúsági találkozón, a következő mottóval: Az irgalmas atya vonzásában. Ha valaki pénteken – az első estén – Pécs és Máriagyűd között közlekedett autóval, láthatta, hogy számos fiatal zarándokol gyalogosan a helyszínre, ami 26 kilométerre volt a kiindulási ponttól. E távolság megtétele azonban nem fáradttá, hanem inkább lelkesebbé, összetartóbbá kovácsolta az embereket.
A csöndes hétköznap estéjét élő kegytemplom a csodálatos erdei környezetben pillanatok alatt megtelt élettel. Az egyházmegye minden területéről érkeztek fiatalok, de 30-40-50 évesek is szép számmal jöttek. Bár Máriagyűdön szinte minden hétvégén búcsúnap van, ez mégis más volt. Hiszen végre nemcsak az idősebb korosztályt láttuk a padokban ülni, imádkozni, énekelni, keresztutat járni, hanem a jövő keresztény nemzedékét. Azokat, akik vélhetően Isten útjára irányítják majd gyermekeiket.

A rendkívül színes programban, amit önkéntes szervezők állítottak össze és bonyolítottak le, lelki beszélgetések, színi előadások, szentmise, éneklés és keresztút is szerepelt. Idén Balás Béla kaposvári és Mayer Mihály pécsi megyés püspököt hívták meg a szombat esti szentmisére.

Balás Béla püspök úr prédikációjában kiemelte zarándok mivoltunkat. Mint mondta, úton vagyunk – a helyes önismeret irányába. Alig „félkészen” igencsak rászorulunk Istennek mérhetetlen segítségére, mely körbevesz, utolér, de ránk nem tapos, mert nagyon tisztel bennünket. Maga a gyengédség ő. Ki kell mondanunk hát: Uram, szeretnék mélyebb kapcsolatba kerülni veled, és így használhatóbbá válni a világ számára, segítségére lenni sokaknak.

A Biblia világához képest egy statikus, fegyelmezett, hivatalcentrikus világban élünk. Csodálkozunk, hogy külső mozgás híján nincs belső sem. Elfelejtjük, hogy behúzott kézifékkel – csakúgy, mint az autók – nem indulunk el. Így kereszténységet csinálni sem lehet – csak hivatalt.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>