Cikkek listázása

Konferencia a hit továbbadásáról a Sapientia Főiskolán

Úton Isten felé

Szerző: Ambrus Sz. András

Fotó: Lambert Attila

A hit átadásának lehetőségeiről és nehézségeiről rendezett egész napos tudományos konferenciát a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola március 9-én Budapesten. Az előadók – teológusok, pedagógusok, hitoktatók, gyakorlati szakemberek – a korszerű hitoktatástól és felnőttképzéstől a tevékeny hit és az emberi válsághelyzetek elemzéséig több irányból közelítették meg a ma hívő embere számára mindig időszerű témát a főiskola földszinti nagyelőadóját zsúfolásig megtöltő hallgatóság előtt.
A főiskola – immár hagyományosan – évente két tudományos konferenciát rendez részben saját hallgatói, részben a téma iránt érdeklődők számára. Így került sor a Karl Rahner munkásságát bemutató ülésre a világhírű teológus születésének 100. évfordulóján (a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közös szervezésben); a hazánkról mint missziós területről, a szerzetességről vagy a Magyar Katolikus Egyház 1956-os szerepéről tartott konferenciára.

Ezúttal a hitoktatás és a hit továbbadásának kérdésköre érthetően nemcsak a hallgatókat érdekelte, hanem számos hitoktatót, papot is vonzott. A főiskola oktatói, Pákozdi István atya és Horváth-Szabó Katalin tanszékvezetők irányították a hallgatóság kérdései alapján kialakuló eszmecserét vagy a pódiumbeszélgetést, ők mutatták be a tematikus blokkokban sorra kerülő előadókat. Fogassy Judit (Jézus Szíve Nővérek Társasága) főiskolai tanár, Blanckenstein Miklós pápai prelátus, az Esztergomi Szeminárium rektora és az oktatás-nevelés legnehezebb terepeit jól ismerő Csoma Gyula pedagógus az andragógia – a felnőttképzés és -nevelés tudománya – és a katekézis összefüggéseit tárgyalta. Kató Ágota, Nemes Ödön jezsuita szerzetes és Velkey Balázs a hitoktatás misztagogikus (életközpontú) oldalait vizsgálta. Quirinné Mándy Ágnes a cigány fiatalok hitének formálásával foglalkozott. Udvardy György és Krakomperger Zoltán a katekézisnek az Egyház életében betöltött szerepét elemezte. Kozma Imre (a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője) Isten és a mai ember találkozási pontjait kereste, Egri László (kézsebész, traumatológus, klinikai lelkigondozó) a válsághelyzetekről mint Istenhez vezető utakról osztotta meg tudását és tapasztalatát.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>