Cikkek listázása

Keresztény munkásfiatalok nemzetközi kapcsolatai

Szolgálni, nevelni és képviselni

Szerző: Gyuris Csaba

A magyarországi Keresztény Munkásifjú Mozgalom (KMM) 2007 januárja óta működtet egy közösségi házat Szeged–Móravároson. A ház célja, hogy teret biztosítson a fiatalok találkozóinak, csoportfoglal­kozásai­nak. A szabadidős programok után az első képzésre is sort került itt ez év elején, ahol az egész világra kiterjedő háttérhálózat vezetőit látták vendégül. Az ICYCW (International Coordination of Young Christian Worker – Keresztény Munkásifjú Mozgalmak Nemzetközi Koordinációja) a különböző országokban tevékenykedő Keresztény Munkásifjú Mozgalmak munkáját hangolja össze. Az ICYCW-nél dolgozó négy referens felelős az egyes kontinensekért, illetve a különböző feladatokért (pályázatok, programok, tréningek). A hazai szervezet vendége John Marsland, az ICYCW lelkésze és Lisa Vaccarino, a mozgalom európai koordinátora volt.
– Lisa, Ön hogyan került az ICYCW-be?

– Torinóban lettem tagja az egyik csoportnak. Kezdetben nemigen vállaltam felelősséget még a csoportban sem, de később egyre több feladatot láttam el előbb a saját közösségemben, majd a város koordinációs csoportjában is. Két éve megpályázhattam az ICYCW európai koordinációs tisztségét, ahol engem választottak meg.

– Mi a feladata?

– Hogy összefogjam azokat a kezdeményezéseket, amelyek az egyes európai tagországokból jönnek. Természetesen igencsak különböző az országok tapasztalata és igénye, ezért néha nagyon összetett a munka.

– Milyen programokat szerveztek mostanában?

– Egy kérdőívet dolgoztunk ki a munkásfiatalok helyzetéről, társadalmi problémáiról és társadalmi részvételéről. Ezt a kérdőívet minden tagországban több száz fiatal töltötte ki, és most ennek a kiértékelése zajlik. Ez a kérdőív az egyes tagországok számára is nagyon hasznos, mert kijelöl olyan területeket, amelyeken saját akciókampányokat indíthatnak. A másik nagy programunk a nyáron lesz. Egy hétvégére Franciaországba várunk mintegy 500 munkásfiatalt tíz európai országból, hogy megmutassuk magunkat, hogy megismerjük egymást és új kapcsolatokat építsünk ki.

– Mi a helyzet Kelet-Európában?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>