Cikkek listázása

Kartal Ernő minorita szerzetes írásaiból, írásairól

Mit ér/ír az ember, ha magyar, katolikus és pap?

Szerző: Szarvas István

A fenti címmel jelent meg egy összeállítás dr. Kartal Ernő minorita szerzetes atya írásaiból, cikkeiből. A kötet bemutatását egy jótékonysági hangverseny keretezte március 12-én a miskolci Minorita-templomban. A könyv értékesítéséből és az adományokból összegyűjtött bevétel a Rászoruló Felebarátainkért Alapítványon keresztül a Minorita Szegénykonyhát és a nagycsaládos Mocorgós csoportot támogatja. A kötet ajánló sorait Orbán Viktor volt miniszterelnök, Ernő atya személyes barátja írta, aki egyben a hangverseny fővédnöke is volt.
Ernő atyáról és az összeállítás megszületéséről Várhelyi Krisztina, a kötet szerkesztője szólt:

– 4 évvel ezelőtt újraszerveztük a KÉSZ Miskolci Csoportját, amelynek halálig egyházi elnöke volt Ernő atya. Élete utolsó pillanatáig megrendítően szolgálta Istent az oltárnál és embertársaiban. Hosszú ismeretségünk és közös munkálkodásunk alapján ránk bízta írásainak gondozását, kiadását.

A cikkek a Keresztény Élet és az Új Misszió hasábjain már több mint egy évtizeddel ezelőtt megjelentek. Alaposan végigolvasva azokat, megállapítható, hogy ma még inkább aktuálisak, mint tíz évvel ezelőtt. Ezért gondoltuk, hogy összegyűjtött írásai könyv alakban ma is érdeklődést kelthetnek, tanulságul szolgálhatnak.

Halála előtt megbeszéltük a könyv tartalmát, az illusztrációkat és a mai este forgatókönyvét is. Bízvást gondolhatjuk, hogy most is itt van közöttünk Ernő atya.

Írásait műfaji és stilisztikai változatosság, szerteágazó témák jellemzik. Ezt kifejezik a frappáns címek is (Berci bácsi, Dabas-Sári Moszkvában, Mondd ki: hittanoktatás!). Isten iránti szeretete, mélységes hite, hazaszeretete, az emberekért vállalt felelőssége és alázatos szolgálata tükröződik bennük.

Az emberi példákat bemutató magasztos írások örök érvényű tanulságul szolgálhatnak mindannyiunknak. Találhatunk közöttük a mély mondanivalót humorral feloldó történeteket, groteszk elemekkel fűszerezett társadalomkritikát, ironikus karcolatokat, erőteljes, nyílt bírálatokat, de egyszerű tájékoztató írásokat is; világos tanításokat, különféle vitairatokat.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>