Cikkek listázása

Lancia Ypsilon

Ipszilon, mint Lancia

Szerző: Somogyi Kristóf

Amikor még volt Szerencsekerék, mindig érdekelt, hogy milyen szó kezdődik ipszilonnal. Lehet, hogy a Lancia meghallotta a kérdésemet – más magyarázatot nem találtam –, és ezért nevezte el a legkisebb típusát Ypsilonnak.

A Lanciának egyébként ez a legnépszerűbb modellje. Köszönheti ezt kicsi kasznijának, illetve gazdag kényelmi és biztonsági alapfelszereltségének. Fényszóróinak alakja is a kisautó jelleget erősíti. A hűtőmaszk ugyanakkor kellően nagy, ami eleganciát sugall.

A belső teljesen avantgárd, egyszerre modern és nosztalgikus, mint a középen elhelyezett műszerfal számlapja és skálázása is. Műszaki szempontból is van mivel dicsekednie: egyebek között az új DFN (dolce far niente) felszereltség automata váltójával, amely pöccintésre működtethető. A négyküllős szervokormánnyal pedig igazán élvezetes a vezetés. A belső színvilága változatos, melegséget sugároz.

A motorok nem túl megbízhatóak, ettől függetlenül az 1,3-as dízelmotort ajánlom, amely kellően erős (70 LE), ugyanakkor keveset fogyaszt (4,5 liter). Az 1,4-es 95 LE-s benzines motornak is jók a menettulajdonságai.

Érzésem szerint ezt az autót egy, illetve két főre tervezték, bizonyítja ezt az is, hogy eddig kizárólag ifjú hölgyeket láttam a volán mögött ülni.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>