Cikkek listázása

Országos családtalálkozó Budapesten

Férfi és nő: az élet egymást kiegészítő valósága

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Szalontai Anikó

Sokat hallhatunk arról, hogy modern társadalmunkban egyre kevésbé elfogadott a hagyományokon alapuló házasság és családmodell, ugyanakkor azt is egyre tisztábban látjuk, milyen negatív következményei vannak mindennek. Létfontosságú, hogy újra megtanuljuk becsülni e hagyományos értékeket. A Magyar Katolikus Családegyesület (MAKACS) és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) minden esztendőben szervez találkozókat, hogy megerősítse a keresztény családokat. Idén, Szent Erzsébet évében két országos családtalálkozót is rendeznek. Az elsőre március 17-én, Szent József ünnepéhez közeledve került sor Budapesten, a Congregatio Jesu, vagyis az angolkisasszonyok templomában és rendházában.
A találkozó célja, ahogyan Bíró László, az MKPK családreferens püspöke, a MAKACS elnöke megfogalmazta, hogy a házasság érdekében elmélkedjünk a férfi és női szerepekről.

A férj azzá válik, amivé a felesége változtatja

A lányok nevelésére létrejött rend, a Congregatio Jesu tartományfőnöknője, Gärtner M. Julianna tartott előadást a rendezvényen résztvevő nőknek és feleségeknek. Elmélkedése elején a nemi szerepekkel kapcsolatban kialakult problémákra világított rá:

– Ma mintha zavarban lennénk, mert nem tudjuk, mi a feladatunk a világban. Férfiuralom alakult ki a történelem során, de az nem Isten akarata volt – ezt jól tudjuk a teremtéstörténetből. A nő fellázadt az elnyomás ellen, hogy önmaga lehessen, ám e harcban elvesztek a hagyományos szerepek. Az 1960-as években a szexuális forradalom a testiségre terelte a hangsúlyt, ám közben szem elől tévesztették a nők az anyaság lelki, szellemi dimenzióit. Vannak olyan irányzatok is, amelyek azt mondják, nincs valóságos különbség férfi és nő között. Pedig eltérőek vagyunk biológiai és pszichikai értelemben is, és ezek meghatározóak az életünkben. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy nem mi vagyunk sorsunk irányítói, de hogy boldogok lehessünk, meg kell vizsgálnunk, milyennek képzelt minket eredendően a Teremtő.

Tudatosítanunk kell a férfi és a nő különbözőségeit, mert sok konfliktus éppen abból adódik, hogy nem vesszük ezeket figyelembe – hangsúlyozta a rendfőnöknő. – Más-más a reakciónk, és az élet más-más területei fontosak a számunkra. Akkor találjuk meg önmagunkat, ha át tudjuk adni társunknak e „másságot”. E különbözőségből adódik a két nem egyedi identitása is. A nőknél ennek alapja az anyaság, amely természetesen nemcsak a testi, hanem a lelki életadást is jelenti. A nők különlegesen szoros kapcsolatban vannak az élettel és a halállal, s ezért bensőségesebb az Istenhez fűződő viszonyuk is. Ebből következik, hogy egy nő igazi hivatása a szeretetadás. Az ember haláláig változik, tehát nem kész állapotban köti össze az életét férfi és nő. Alakítjuk egymást, és ez nagy felelősség – hívta fel a figyelmet Gärtner M. Julianna. – Egy férfi magatartása azonnal megváltozik, ha egy nő jelen van; a férj azzá válik, amivé a felesége változtatja.

A férfi a család feje, de a nô a szíve

A találkozó során többször szóba került: ma már inkább a férfiak emancipációjáért kell küzdenünk. A statisztikai adatok azt mutatják, a férfiak között kevesebb az érettségizett vagy a magasan képzett, viszont több a munkanélküli, a hajléktalan, illetve több férfi lesz öngyilkos. Mikolai Vince miskolc-diósgyőri plébános tartotta a férfiaknak, férjeknek szóló elmélkedést. A nap folyamán cseréltek az előadók, így a találkozó résztvevői megismerhették azt is, hogyan látja magát a másik nem.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>