Cikkek listázása

Előadássorozat házasságra készülő fiataloknak

Egy új család születése

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Vida József

Házasságra készülő keresztény fiatalok számára előadássorozatot szervezett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Lelkipásztori Intézet és a Katolikus Családtervezési Tanácsadó. 2005 októberétől 2006 májusáig kéthetenként a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a fiatalok segítséget kaphatnak a jobb önismeret eléréséhez és szempontokat a párválasztáshoz, a családi élethez. Magazinunk hasábjain nyomon követjük az előadássorozatot, hogy ezzel is segítsünk a fiatalokat életük talán legfontosabb lépésében.
A jegyesség és az esküvő szépségeiről és titkairól tartotta előadását Ecseri Miklós és felesége, Surján Zsófia. A várakozás boldog időszakáról, illetve a szertartásról két fiatal pár is megosztotta tapasztalatát, élményeit, kiegészítve a Sapientián elhangzottakat.

Miklós egy, az interneten olvasható véleménynyel vezette be a témát: „ma már semmi jelentősége az eljegyzésnek és az esküvőnek. Anélkül is szeretjük egymást, és az egész úgyis csak pénzkérdés.” Valóban sokan vannak, akik a házasságot polgári csökevénynek, a jegyességet pedig egy technikai időszaknak tartják. Ám ha a kapcsolat valódi elkötelezettségen alapszik, és a házasságot szentségként élik meg a fiatalok, különleges időszakká válik a jegyesség. „Örökre egymásnak akarjuk ajándékozni életünket. Először ezt csak egymásnak valljuk meg, de azután az egész világ előtt is. Ekkor jön el az ideje a közös életre való felkészülésnek – ez a jegyesség” – mutatott rá Miklós. „Ebben az időszakban sokféle élethelyzetben látjuk egymást – tette hozzá Zsófia. – Addig külön a találkozásra szánt, elzárt időt töltöttünk egymással, de a jegyességben bekapcsolódunk a másik mindennapjaiba. Ez egy teljesen új szituáció. A kapcsolatban minden döntés új távlatot nyit, kicsit mindig ismeretlen oldaláról ismerjük meg a másikat. A házasságról való döntés is egy ilyen új perspektívát nyit.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>