Cikkek listázása

Zarándoktalálkozó Szent Filoménával

E család ereje az igazságban és egyszerűségben rejlik

Szerző: Fazekas Orsolya

Fotó: Fazekas Orsolya

Az idei évben Kisdorog adott otthont a Pécsi Egyházmegye immár hagyományos egyházmegyei zarándoklatának. Március 11-én sok száz hívő jött el, hogy hálát adjon a zarándoklatok öröméért, az ott kapott kegyelmekért.
A találkozó szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa Mayer Mihály megyés püspök volt, de jelen voltak az egyházmegye több településének papjai is, valamint Giovanni Braschi atya, a Mugnano del Cardinale-i Szent Filoména Szentély igazgatója. A találkozó különlegességeként e napon áldotta meg Giovanni atya azt a Szent Filoménáról készült domborművet, melyet hálából ajánlottak fel.
A hálaadó szentmise után Mayer Mihály megyés püspök a következőket mondta a találkozón szerzett élményeiről:

– Nagy dolognak tartom, hogy Kisdorog került sorra az egyházmegyei zarándoktalálkozó otthont adójaként. A zarándoklatok nagyon fontos közösségformáló erővel bírnak. Idegenek, ismeretlenek utaznak egy buszon, több napon át együtt imádkoznak, beszélgetnek, közös élményekkel gazdagodnak. Fontos, hogy megéljék a zarándokegységet, az összefogást. A közösséggé válás megszilárdításához, a barátságok tartóssá tételéhez nagy mértékben hozzájárul egy ilyen találkozó, mely lehetőséget teremt a találkozásra, a kapott élmények felidézésére, valamint a hálaadásra.

Számomra különösen is kedves a mai nap, mert egy kedves, mai napig őrzött emlékem kötődik Szent Filoménához. Mivel szülőfalumból Győrbe kerültem szemináriumba, a nagy távolság miatt nem voltak látogatóim, nem találkozhattam az otthoniakkal, de egy nővér több ízben is meglátogatott, beszélgetett velem. Amikor ő meghalt, örököltem tőle egy Szent Filoména-képet, mely teológus korom óta elkísér, és minden szolgálati helyemen az ágyam felett lóg még ma is. Az iránta való tiszteletnek a jeleként és ajándékaként élem meg a mai napot. Hálás vagyok ezért a napért, hogy ilyen sokan eljöttek, akik mind fontosnak tartották a hálaadást, a találkozást. Utoljára ebben a templomban gyermekkoromban láttam ennyi embert a szentmisén. Nagy öröm tölt el ma, hogy ismét megtelt kisdorogi templomunk.

A Pécsi Egyházmegye megyés püspöke egy különleges ajándékot is kapott Giovanni atyától. Amikor az atya átadta neki, ő nagyon meglepődött, hiszen különös egybeesést tükröz az ajándék:

– Egy érmet kaptam, melynek egyik oldala Szent Filoménát, a másik pedig Szent Mihályt, az angyali seregek vezérét ábrázolja. Mindezt a Szent Lőrinc-templomban kaptam, melynek búcsúnapja egybeesik Filoména ünnepével. Ez is rávilágít arra és megerősít abban, hogy kell és fontos a szentek tisztelete, hiszen segítséget nyújtanak, hogy a sok küzdelemben ne elbukjon, hanem megerősödjön az ember.

Szentmise egy gyermekért

Arról, hogy miért is került a Szent Filoména-kép a kisdorogi templomba, Eckert Józsefné, a Pécsi Egyházmegye Rendezvényszervező és Programirodájának vezetője, a találkozó szervezője beszélt lapunk munkatársának:

– Négy évvel ezelőtt a Szent Filoména-kegyhelyen jártunk Olaszországban. Velünk utazott egy kislány, aki azzal a kéréssel állt elénk, hogy anyukájának vegyünk menyasszonyi ruhát. Nem értettük a kérését, és megkérdeztük, miért. A válasz az volt, hogy kistestvért szeretne. Úgy gondoltam, hogy ruha helyett veszek neki egy szép Szent Filoména-képet. Az oltárra tettem, és megkértem az ötven ott lévő hívőt, hogy ajánljuk fel a szentmisét a születendő gyermekért, aki egy év múlva ugyanazon a napon megszületett.

– A kislány hogyan élte meg ezt a csodát?

– Döbbenetesen: hitt benne és minden este elővette a képet, hogy imádkozzon Szent Filoménához. Még csak kislány, de mégis titokként tudta kezelni az ügyet, és türelmesen várt.

– Honnan származik a dombormű ötlete?

– Amikor elkezdtük az imádságot, azt is hozzávettük fogadalomként, hogy a család kápolnájába, mely a 14 segítő tiszteletére lett beszentelve, teszünk egy Szent Filoména-képet. Ez valósult meg a mai nappal, amikor Giovanni atya megáldotta Petrás Mária művésznő alkotását.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>