Cikkek listázása

Kártik Emerencia nővér köszöntése

A kereszt fényében

Szerző: Kovács Ágnes

Kártik Emerencia mindössze kilenc éves volt, amikor családja elhatározta, hogy visszatérnek Amerikából. Három aprócska ágat – egy akác, egy hárs és egy királytövis ágat – hoztak magukkal az új élet szimbólumaként. Az egy hónapig tartó hajóút során a vizes anyagba betekert faágak gyökerét a család három gyermeke itatta a szájukban összegyűjtött vízzel. A polgári kálvária hármas keresztje mellett gyökeret eresztett hársfa már magyar földön folytatta növekedését hosszú évtizedekig, és „teremte” a hit gyümölcseit. Kártik Emerencia, a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek rendjének tagja ma már 93 éves, és a hársfa szimbólumként kapcsolódik össze  életével.
Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke Pro Communitate Christiana-díjat, dr. Linczenbold Levente, Polgár plébánosa Pro Ecclesia Polgariensis-díjat és Lukács Tamás országgyűlési képviselő (KDNP) Barankovics-emléklapot adott át Kártik Emerenciának, a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek rend tagjának március 11-én Polgáron, ünnepi szentmise keretében.

Bosák Nándor a Pro Communitate Chris­tiana-, azaz A keresztény közösségért-díjat a közelmúltban alapította azzal a céllal, hogy a közösségért végzett kimagasló munkáért, szolgálatért az egyházmegye nevében megbecsülését és tiszteletét fejezze ki. A díj első kitüntetettje Emerencia nővér, akinek az életműve a díj szimbólumának is tekinthető. Az elismerés ezúttal olyan ember életútjának szólt, aki a nehéz körülmények közötti hétköznapokban rendkívüli elkötelezettséggel és hűséggel szolgálta a keresztény közösséget.

Dr. Linczenbold Levente, Polgár plébánosa Kártik Emerencia nővér küzdelmes életútjának méltatása után a Polgári Római Katolikus Egyházközség által ebben az évben alapított Pro Ecclesia Polgariensis-díjjal fejezte ki köszönetét a nővérnek, aki évtizedeken keresztül szolgált a helyi plébánián, és gondozta a város kincseit: a katolikus templomot, a Kálvária-dombot és az útszéli kereszteket. Végül Lukács Tamás, a KDNP országgyűlési képviselője Barankovics-emléklappal, valamint a város szülöttjének életművét tartalmazó könyvvel köszönte meg a nővérnek a nehéz időkben is vállalt áldozatos munkáját.

Hárskeretbe foglalt életút

Az ünnepélyes szentmise után Bosák Nándor püspök atya felszentelte a plébánia kápolnáját, amelynek oltára az Amerikából hozott és a polgári Kálvária-domb hármas keresztjének árnyékában megerősödött fából készült. A mestermű Soós Ferenc kisgyőri népi fafaragó munkáját dicséri. A fa – Menci néni életútjának mintegy keretet adva – immár végérvényesen elfoglalta helyét, ezentúl a szentmise bemutatásának „asztalaként”, az Oltáriszentség otthonaként szolgál majd.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>