Cikkek listázása

A felnőttek katekézise

Szerző: Plichta Adrien

Fogassy Judit, a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia Hitoktatási Bizottságának felelőse a hit továbbadásáról szóló konferencián a radikális szemlélet- és szerkezetváltás sürgető kényszerét hangsúlyozta a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Az alábbiakban az ő gondolataiból idézünk.

Szükséges a felnőttek katekézise – a Katekézis Általános Direktóriuma 59., 171., 176. pontjainak megfelelően –, és ehhez minden más kateketikai formának igazodnia kell, ellentétben a mostani gyerekcentrikus gyakorlattal, amely a gyereken keresztül próbálja a felnőtteket elérni. Ez mindenképp hiányos, mert csak a szülőket szólítja meg, s ráadásul őket sem személyesen, hanem csak szülői szerepükön keresztül.

Jézus kezdettől a felnőtteknek adta át az örömhírt, ők voltak az első címzettek, s mai napig ők a fő címzettek.

A hitre nevelés folyamata a személyiségfejlődésre épül; olyan hitről van szó, amely a vallás szintjére hozza mindazt az emberi képességet, amit a hit követel: a bizalmat, a rizikóvállalást, a tanúságtevő életet. A mai felnőtt nagy bajban van, hiszen ebben sokáig nem kapott igazán támogatást; Magyarországon már nagyszülői korosztály az ateista réteg…

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>