Cikkek listázása

Egy brazíliai ferences testvér tanúságtétele

Élet sokak életéért

Szerző: Suhajda Lajos SVD

Húsvét, feltámadás. A szabadság, a szabadulás, a felszabadulás ünnepe. Ez volt az ószövetségi választott nép számára. Így olvassuk Mózes könyveiben: „A fáraó rabszolgái voltunk Egyiptomban, de az Úr erős kézzel kivezetett Egyiptomból” (MTörv 6,21); a húsvét megünnepléséről pedig ezt olvassuk: „Ha gyermekeitek megkérdeznek benneteket: miféle szertartás ez? – akkor így feleljetek: Ez a húsvét áldozat az Úrnak, aki Egyiptomban elhaladt Izrael fiainak háza mellett, amikor lesújtott az egyiptomiakra és a mi házainkat megkímélte” (Kiv 12,26–27). Ez a nap az Úr Jézus számára is a szabadság napja volt.
Szent Pál mondja: „Tudjuk, hogy Krisztus feltámadt a halálból, többé nem hal meg, a halál többé nem lesz úrrá rajta” (Róm 9). Jézus üzenete pedig ez számunkra: „Ha kitartotok tanításomban, valóban tanítványaim lesztek; megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket” (Jn 8,21–22). Szent Pál nyíltan kijelenti: „Testvérek, a meghívástok szabadságra szól, csak ne éljetek vissza a szabadsággal” (Gal 5,13). Milyen ez a szabadság? „Ha Krisztussal meghaltunk, hisszük, hogy vele együtt élünk is… Aki így meghalt, megszabadult a bűntől” (Róm 6,8.7). Ez a gondolat vezeti a brazíliai Barra püspökét, hogy sokakért éljen.
Brazília São Paulo munkásnegyede nyomorúságos hely. Luis Flávio Cappio, a 28 éves ferences atya látta ezt. Északkeletről a szárazság miatt vándoroltak az emberek ide, az iparvárosba. „Milyen körülmények között élnek azok, akik otthon maradtak, ha ezek ebben a nyomorban még szerencsésnek érzik magukat?!” Hivatása Bahiába szólította, északkelet szárazságába. Ide 1974-ben érkezett. Csomag nélkül, gyalog, mint Szent Ferenc, úgy vándorolt ide-oda. Megismerte a folyót, felismerte, mennyire fontos az emberek számára: az életük függ tőle.

Egy ferences nővérrel, egy földművessel, egy iparossal és egy szociológussal 1992 októberétől 1993 októberéig végigjárta a São Francisco folyót. Kedves barátjuk lett az „öreg Ferkó”, ahogyan nevezték. A zarándokok megerősítették az embereket abban a hitben, hogy „víz nővérüknek” köszönhetik életüket, és vigyázniuk kell folyójukra. Tették ezt azért is, mert egyes multimilliomos vállalatok nagy üzletet láttak a folyó kihasználásában. Ezért az embereknek meg kell védeniük a folyót. Páter Luis így fogalmazta meg a jelszót: „Élő folyó, élő nép – halott folyó, halott nép.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>