Cikkek listázása

„Amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is” Mk 4,24

A tréfa

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

Az őszi nap fáradtan pislogott a felhők szegélyezte égen, és tekintete az iskolából hazafelé igyekvő nyúlcsemetékre esett.

– Kéred a radíromat, Tréncsi? – kérdezte kishúgától ravasz mosollyal az arcán Tüsi, miközben zsebében kotorászott. A többiek huncutságot szimatolva figyeltek.

– Jaj, de jó! Hát persze, hogy kérem! – ragyogott fel Tréncsi arca, de mindjárt le is hervadt arcáról a mosoly, mikor megtapintotta a tenyerébe kapott ragadós kenyérgalacsint. – Már megint becsaptál! – vörösödött el könnyes szemmel, de szavait elnyomta Tüsi csúfondáros, gúnyos kacaja:

– Hihihi! Úgy kellett, káposztába hús kellett!

Tréncsi ettől még jobban elszontyolodott. Már nem is a becsapás fájt neki, hanem az, hogy testvére ilyen jól mulat az ő kárán. Megszokta már, hogy Tüsi mindenkit megviccel, de az utóbbi időben mintha már nem is a tréfa kedvéért tenné, hanem hogy a másik kárán nevethessen. Ettől a gondolattól még jobban elkomorodott.

Másnap a kert felől hallotta meg Tüsi gúnyos kacaját, majd közvetlenül utána Maszatka dühös sírását hozta felé a hűvös őszi szél.

– Soha többet nem leszek a barátod! – kiáltotta mérgesen Maszatka.

– Na és! Nem is hiányzik, hogy az legyél! – kiáltotta utána Tüsi.

Pedig ez egyáltalán nem így volt. Igazság szerint már bánta, hogy így fel­bosszantotta legjobb barátját, főleg azért, mert lassan már senki sem akart játszani vele. Ha valami új játékot talált ki, társai vállukat vonogatva eloldalogtak mellőle, mert csapdát szimatoltak s nem akartak Tüsi gúnyos kárörömének tárgyává válni. Végül is egymaga maradt és naphosszat azzal szórakoztatta magát, hogy kavicsokat dobált a kis hegyi patak vizébe.

– Nicsak, nicsak! – szólította meg varjú bácsi. – Elpocsékolod ezt a rengeteg kavicsot, miközben a szomszéd tisztáson lévő boltban finom réparopogóst vehetnél érte? – Tüsi értetlenül nézett rá, ezért hozzátette: – A mai napon különleges akció van a boltban. Ilyen alkalom csak egyszer adódik az életben! – Fűzte hozzá sejtelmesen, ám Tüsi már nem látta a szája szögletében bujkáló mosolyt, mert gyors mozdulatokkal tömködni kezdte zsebébe a kavicsokat. Szeme előtt a sok finom réparopogós lebegett, ezért még a tarisznyáját is teletömködte a félig nedves, sáros kavicsokkal. Majd leszakadt a válla a sok kő súlya alatt, de csak szaladt lihegve a szomszéd tisztás felé. Igyekezetében még az úton szembejövő Teknőc nénit is majdnem fellökte.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>