Cikkek listázása

A lelkiismeret szabadságharca

Szerző: Herdics György

Már hűvösek a hajnalok. Reggel még sötét van, rosszul esik útra kelni. Az ember magányosan, szájában a kávé keserű ízével bandukol. Arra gondol, ahogy közelít a tél, s rövidülnek a nappalok, egyre rosszabb lesz. Kibújni az ágyból, szembesülni a hideggel, s az előttünk álló gondokkal – egy kicsit olyan, mint elhagyni az anyaméhet! A kopár fákban már ott az elmúlás gondolata…

A fénytelen világban azon rágódunk, leszünk-e valaha igazán boldogok. Vajon mindaz, amit eddig átéltünk, az örökkévalóságba emel-e bennünket, vagy csak úgy sodródunk a múló napokkal?

Talán mindenki érezte már, hogy jó lenne megszabadulni a hétköznapok bilincseiből. A megszokástól, a szív fáradtságától. Időnként elegünk van minduntalan visszatérő vétkeinkből. Néha lázadni szeretnénk a körülmények diktatúrája ellen. Ilyenkor legszívesebben felrúgnánk mindazt, ami eddig volt, s mindent újra kezdenénk. Újraépítenénk az egészet – sokkal szebben, sokkal jobban!

Nem tudom, hogy egy nemzet eszmélésére hatással vannak-e az évszakok. Talán semmi értelme ezen töprengeni. Valószínűleg csak a történelmi helyzet adta, hogy éppen 1956 októberében ébredt fel a magyarok szabadságvágya. De lehet, hogy a szeles őszi reggelek is hozzájárultak a változás utáni szomjukhoz. Űr támadt a lelkekben, s a budapestiek megpróbálták szétfeszíteni az értelmetlen korlátokat. Jó lenne megtudni, vajon a pesti srácok gondolkodtak-e akkoriban a jövőn! Biztosan voltak álmaik. Szőttek-e nagyra törő terveket, vagy csak élvezték a fiatalok gondtalannak mondott életét? Mikor a harcok reggelén az utcára léptek, gondoltak-e rá, hogy aznap akár a lánctalpak alatt is végezhetik?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>