Cikkek listázása

Böjte Csaba atya Kecskeméten

Áldás a Wojtyla Barátság Központra

A közelmúltban a kecskeméti Porta Egyesület meghívásának eleget téve néhány órát a hírös városban töltött Böjte Csaba atya, dévai ferences rendi szerzetes, az árva gyermekek megmentője és pártfogója. A köztiszteletnek örvendő egyházi személyiség a delet jelző harangszó után celebrált szentmisét a Barátok templomában, amely a szokatlan időpont ellenére zsúfolásig megtelt hívekkel.
Böjte atya látogatásának apropója a Porta Egyesület és a Szent Anna Kht. által működtetett Wojtyla Barátság Központ megáldása volt, prédikációjának középpontjába is az intézmény tevékenységének egyik vezérelvét, a krisztusi szeretet példájának követését állította:

– Semmilyen más eszköz nincs a kezünkben arra, hogy egymásból a jót kihozzuk, csak a szeretet – jelentette ki Csaba testvér. – Milyen jó lenne, ha mi is mindig meg tudnánk maradni a szeretet útján! Az a család, az a nemzet, az a közösség, amelynek életéből hiányoznak a keresztény értékek – az összetartás, a szolidaritás, a szeretet, a jóság –, halálra van ítélve. Adja az Isten, hogy a mi népünkből, közösségünkből ne vesszenek ki ezek az értékek!

Farkas P. József, a Porta Egyesület alapítója a misét követően arról szólt, hogy a Wojtyla Barátság Központ Böjte atya életpéldájának indíttatása nyomán kezdte meg működését:

– Csaba testvér mondta – ahogy a Bibliában is olvashatjuk –, hogy szegények nemcsak hogy mindig lesznek veletek, de mindenütt lesznek veletek. Hálásak vagyunk Böjte atyának, hogy ezekkel a gondolatokkal Kecskeméten is elindított egy pici, de számunkra nagyon fontos kezdeményezést. A központban jelenleg naponta 130 embernek adunk háromfogásos meleg ebédet, de már megkezdtük a rászorulók orvosi vizsgálatát, és még számos egyéb tervünk van a szegények, elesettek segítésére.

A Barátok templomából a Porta Egyesület aktivistái, valamint a kecskeméti ferences harmadrend tagjai kísérték át Böjte atyát a Wojtyla Barátság Központba, ahol az erdélyi árvák védelmezője egy keresztet helyezett el a rászorulók étkeztetésére szolgáló helyiség falán, majd Isten áldását kérte az intézmény további működésére. Farkas P. József az ünnepség keretében jelentette be az örömteli hírt, hogy a Porta Egyesület támogatói segítségével ebben az évben nemcsak az adventi vasárnapokon, hanem karácsony szentestéjén, illetve mindkét napján is megrendezi majd a főtéri szeretetebédeket a rászorulóknak.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>