Cikkek listázása

„Amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel…” (Gal 6,10)

A tűz

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

– Ó, hát ma sem jöttek! – sóhajtott nagyot Márika, miközben ráncos ujjacskáival a függöny rojtjait simogatta. – Milyen jó volt régen, mikor még kicsik voltak a gyerekek, és itt szaladgáltak a szoknyám körül! Most meg csak néhanap látogatnak meg! Pedig milyen aranyosak a kis unokáim. De hát már nincs szükségük rám. Már senkinek nincs szüksége rám – hajtotta le hosszú nyúlfüleit búsan.

Odakint hűvös őszi szél rázta az ágakat. A madárkák fázósan bújtak össze a kopasz ágakon és sóvárogva néztek be a kis házikó ablakán.

– Milyen jó meleg lehet odabent – jajdult fel egyikük. – És az a sok finom kenyérmorzsa az asztalon! Bárcsak megkóstolhatnánk!

Miközben így sóhajtoztak, az avar lágyan zizegni kezdett, jelezve, hogy az elsárgult falevelek alatt valaki közeledik. Apró horkantások, szusszanások kísérték útját, s néha egy kis, fekete, fénylő orrocska bukkant elő a levéltakaró alól.

– Sehol egy nyugodt hely! – morogta a rekedt hangocska. – Már minden ismerősöm régen téli álmot alszik, csak még én nem találtam magamnak megfelelő helyet! – dohogott magában és tovább döcögött.

A távolból két torzonborz frizurájú borzgyerek bukkant fel:

– Hogy lehetsz ilyen anyámasszony katonája! – hadonászott egyikük a kezében lévő gyufásdobozzal. – Még rágyújtani sem mersz!? Nézd csak meg, hogy csinálják ezt a nagyok! – és magára mutatva matatni kezdett a dobozban.

– De tudod, hogy ez veszélyes! Még a végén tüzet csinálsz! – intette társa. De a szikra már pattant is, a gyufa lángra lobbant. A két borzfiú megbűvölve nézte a sárgás lángcsóvát. – Jaj! Ez süt! Megégettem az ujjam! – kiáltott fel a gyufát tartó, de már el is hajította, pedig még mindig lángolt. A gyufa egy szempillantás alatt eltűnt a levéltakaró alatt.

– Na látod, hogy nem lett semmi baj – hencegett a borzgyerek, és már rángatta is maga után megszeppent társát.

Miközben lépéseik zaja egyre távolodott, az avarból különös sistergés és fújtatás hallatszott. Sámuel, a sün, aki nemrég még téli vacka után kutatott, most rémülten nézett körül.

A sistergés pedig egyre erősödött, mígnem a levelek közül előbukkant tűz úrfi parázsló tekintete:

– Ssszzz…szomorkodtok? – sziszegte gúnyosan. – Majd én felmelegítelek benneteket! – kacagott, és perzselő leheletével végigfújt a száraz avarszőnyegen. Lángja egyre feljebb csapott, már az ágakat kóstolgatta.

– Jaj nekünk! – csiviteltek a madárkák magasra rebbenve. – Mi lesz a téli búvóhelyünkkel? Mindannyian odaveszünk! – Rémülten repkedtek össze-vissza. Egyikük véletlenül nekirepült Márika ablakának.

– Ki kopog? – nyitotta ki az ablakot meglepetten nyúl néni. – Hiszen te megütötted magad! – vette kezébe a párkányon heverő kismadarat, de ekkor tekintete a villogó lángnyelvekre esett. – Tűz van! – kiáltotta rémülten, és már szaladt is vízért. – Ti is segítsetek! – kiáltott oda a rémült madárkáknak.

Szaladtak is, oltották is mindannyian. A világ jóságos Ura pedig megszánta kétségbeesett igyekezetüket, és hideg, őszi esőt bocsátott a földre. A tűz elaludt, Márika, a madárkák és még Sámuel is csurom vizesen pihegett.

– Gyertek be hozzám, kis barátaim – hívta be őket házába Márika. – Itt jó meleg van, és akad egy kis harapnivaló is.

Nem kellett kétszer mondania. Néhány óra múlva már vidám csiviteléstől hangzott a kis kulipintyó. Még Sámuel is elégedetten gömbölyödött össze a kemence tövében, a szőnyeg alatt. A madárkák boldogan majszolták a finom kenyérdarabkákat. De talán Márika volt a legboldogabb, mert végre új barátokra talált. Barátokra, akiktől nem várhatott viszonzást. S ettől valahogy még boldogabbnak érezte magát, mert rájött, hogy minden új nap újabb ajándék, lehetőség, hogy jót tehessen valakivel, soha bele nem fáradva.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>