Cikkek listázása

Bemutatjuk Krémer Tibor üvegfestőt

Üveg és lágy kenyér – ami az élethez kell

Szerző: Szűr Szabó Edit

Meredek lépcső vezet le a műhelybe, ahol Krémer Tibor a nap 24 óráját tölti. A szerszámok, festékek, maga készítette ólmozó asztalok, gépek jelzik a mesterség áhítatát. A restaurálás nagy hozzáértést és türelmet igényel, Tibornak mindkettőt megadta az Isten. Frissen sült kenyér illata tölti be az egész műhelyt, a friss sütésből megkínál minket. Szerény mosollyal jelzi, hogy kérdezhetem.
– Milyen gyerekkori élményei fűződnek az üveghez?

– Hatéves korom óta járok rendszeresen templomba. Szüleim, főként nagymamám fontosnak tartotta, hogy elsőáldozó legyek, mindig elkísért a hittanórákra, utána beszélgettünk az ott hallottakról. Ezek a beszélgetések mély emlékeket hagytak bennem. Csak lopva mertem odanézni az oltár mögötti óriási üvegképfalra, mely Krisztus életének egyes részleteit ábrázolta.

– Milyen aktualitása van ma az üvegkép-restaurálásnak?

– Az elmúlt 50 évben nemigen foglalkoztak a helyreállításokkal, így sajnálatos módon elöregedtek, elroncsolódtak. Időszerű lenne, hogy az Egyház segítséget kapjon ezen értékek megmentéséhez, hogy unokáink is láthassák őket.

– Milyen jellegű munkákat készít?

– Díszműüvegezést magánlakásokba, savmaratott, fazettázott üvegeket beltéri nyílászárókba. Az igazi profilom azonban a templomi üvegek restaurálása. Évtizedek óta fáradhatatlanul végzem, de sajnos még sok vár rám eldugott raktárak falához támasztva, hihetetlen körülmények között. Feladatomnak érzem ezek felkutatását. Az Egyház és hitem segítségével ezek újrakészítésére szánom életemet.

– Hithű embernek tartja magát?

– Istenhez való közelségemet az üvegen keresztül élem meg, a szentképek restaurálásával ki tudom zárni a mindennapok fogyasztói hajszáját életemből.

– Melyik a legemlékezetesebb restaurálási története?

– A Rózsák terén lévő templom oltár mögötti képeinek restaurálása, mely felidézte bennem saját emlékeimet, tükröződő fényében láttam magam, az örök bizakodó gyermeket.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>